Голова Податкової про річні втрати від ухилення від сплати податків: близько 7,7 млрд доларів

Понеділок, 29 березня 2021, 16:20


Інновації в дії

За оцінкою Державної податкової служби, втрати України від застосування схем з ухилення (мінімізації) сплати податків становлять близько 7,7 млрд дол на рік.

Про це у статті для ZN.UA пише голова Податкової Олексій Любченко.

Він уточнив, що у тому числі втрати від зарплат в "конвертах" оцінюють в 4,3 млрд дол, від діяльності "скруток" та конвертаційних центрів - 1,5 млрд дол, офшори - 0,8 млрд дол, підакцизні товари - 1 млрд дол, збитки держпідприємств - 0,1 млрд дол.

"Приміром, загальні доходи населення 2020 року без урахування податків становили 3,4 трлн грн, з яких 1,9 трлн - це заробітна плата та інші трудові доходи. При цьому обсяги виторгу підприємств торгівлі, що фіксуються через касові апарати, 2020 року становили менш як 1,3 трлн грн.

Це означає, що лише 38% витрат домогосподарств фіксується через фіскальний чек зі сплатою відповідних податків і зборів", - пише Любченко.

"Важливо розуміти, що успішність заходів з реформування податкової системи та ефективного подолання податкових схем залежить не стільки від екстенсивних зусиль з підвищення податкового контролю, скільки від побудови надійної моделі взаємодії між платниками податків і державою, яка користуватиметься довірою обох сторін податкових взаємовідносин.

Для цього потрібно забезпечити дотримання державою ключових принципів у сфері оподаткування, якими, на нашу думку, мають бути: справедливість (рівність усіх платників перед законом, недопущення будь-яких проявів податкової дискримінації), прозорість (обмін інформацією між податковими агентами та податковими органами; увага до суті операцій, а не до їх форми) і зручність у взаємодії з податковими органами (сплачувати податки чесно має бути вигідно, податкова служба забезпечує якісний сервіс платникам податків)", - зазначає голова Податкової.

"Втілення в життя цих принципів, як на мене, створить органічні умови для вирішення проблематики податкового регулювання в Україні та забезпечить додержання економічними суб’єктами вимог законодавства при сплаті податків.

На практиці реалізація вищезгаданих принципів має передбачати ті кроки, які впроваджуватимуть найкращий міжнародний досвід з реформування та удосконалення податкової системи", - вважає він.

Нагадаємо:

Раніше голова Державної податкової служби Олексій Любченко заявив, що в Україні більше 4 млн осіб систематично не платять податки.