Клієнти заборгували "Енергоатому" 12,5 мільярда – Міненерго

Понеділок, 29 березня 2021, 09:55


Інновації в дії

Станом на 30 грудня 2020 року заборгованість клієнтів перед НАЕК "Енергоатом" за відпущену електроенергію становила 12,4 мільярда гривень.

Про це йдеться у пояснювальній записці Міністерства енергетики щодо заходів, вжитих для забезпечення прибуткової діяльності державних підприємств у 2020 році, повідомляє Марлін.

У документі, зокрема, йдеться про те, що станом на 30.12.2020 прострочена заборгованість перед ДП "НАЕК "Енергоатом" за фактично відпущену електричну енергію у поточному році становить 12,449 млрд гривень. 

Також в Міненерго наголосили, що великий борг перед "Енергоатомом" призвів до невиконання гірничо підготовчих робіт на іншому державному підприємстві "Східний гірничо-збагачувальний комбінат", яке вчасно не отримувало кошти за поставлений уран. 

Крім того, через відсутність коштів на Східному ГЗК не проводили всі заплановані  ремонтні та регламентні роботи та обмежили виконання виробничої програми 2020 року. 

В Міненерго також підкреслили, що накопичення боргу призводить до негативних соціальних наслідків.

Нагадуємо:

2020 рік "Енергоатом" завершив із чистим збитком 4,8 млрд гривень. 

Негативні результати діяльності у компанії пояснили витратами на курсову різницю при обслуговуванні валютних кредитів, примусовим скороченням обсягу товарної продукції підприємства, втратами від виконання публічних спеціальних обов’язків і боргом державних підприємств "Енергоринок" та "Гарантований покупець".

Згадане підприємство Східний ГЗК завершило рік з чистим збитком 550,2 млн грн.

Обидві компанії "Енергоатом" та Східний ГЗК належать до сфери управління Міністерства енергетики.       

Економічна правда