Мінекономіки хоче знати ціни на паливо заздалегідь – ЗМІ

Субота, 27 березня 2021, 12:39


Інновації в дії

Міністерство економічного розвитку і торгівлі направило на розгляд уряду проект-постанови, який регулює ціни на паливо в період карантину.

Про це повідомляє enkorr з посиланням на постанову 

22 квітня 2020 року Кабмін визначив перелік товарів, що мають важливе соціальне значення, і товарів протиепідемічного призначення. Відомство хоче додати до цього переліку дизельне паливо і бензини марки А-92 і А-95.

Якщо Кабмін прийме запропоновані зміни, АЗС при піднятті цін на паливо більш, ніж на 1%, будуть змушені за 20 днів декларувати це підвищення в Держпродспоживслужбі.

Для порівняння, таке декларування для всіх інших категорій продукції передбачається при підвищенні на 5% і більше, але менше 10%, - за три дні до початку його застосування, не рахуючи дня декларування.

 "Реалізація проекту постанови дозволить стабілізувати цінову ситуацію на ринку палива в умовах поширення на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, викликані коронавірусом SARS CoV-2", - йдеться в пояснювальній записці до документа

Нагадуємо:

Антимонопольний комітет вважає, що мережі АЗС необ'єктивно реагують на зниження світових котирувань на паливо, що може призводити до завищення цін для споживачів.

19-22 березня мережі АЗС підняли ціни на бензин і дизпаливо в межах 0,1-1 гривні за літр.

3 березня мережі АЗС підняли ціну на бензин і дизпаливо в межах 10-50 копійок за літр

з 19 по 26 лютого мережі АЗС підняли ціни на бензини і дизельне паливо на 0,3-2 грн / л, що в середньому дало плюс 1,25 грн / л.

Читайте також: Змова трейдерів чи нафтові рекорди: чому зростають ціни на пальне