"Інвестняні": Зеленський підписав закон про податкові і митні пільги для інвесторів

Четвер, 25 березня 2021, 16:15


Кінець епохи офшорів

Президент Володимир Зеленський підписав ініційований ним закон, який, зокрема, передбачає, що до 1 січня 2035 року від оподаткування ввізним митом звільняється устаткування та обладнання, яке ввозитиметься в Україну для реалізації інвестпроєктів.

Про це повідомляє Офіс президента.

"Вказані податкові пільги надаються за умови, що товари, які ввозяться, виготовлені не раніше ніж за три роки до дати їхнього ввезення в Україну, не були у використанні, а також не походять з держави-окупанта, або держави-агресора, або з окупованої території України.

При цьому передбачається, що перелік та обсяги ввезення таких товарів затверджуються Кабміном разом з укладенням спеціального інвестиційного договору", - пояснили в ОП.

Також Зеленський підписав ініційований ним закон, який передбачає, що до 1 січня 2035 року звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення в Україну устаткування, комплектувальних виробів до нього, які ввозяться для реалізації інвестпроєкту зі значними інвестиціями.

"Також звільняються від оподаткування податком на прибуток підприємств інвестори, які є стороною спеціального інвестиційного договору, укладеного відповідно до ЗУ "Про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями", за умови, що цей прибуток отримано в результаті виконання такого договору.

Звільнення від податку на прибуток передбачено після введення в експлуатацію об'єкта інвестиційного проєкту протягом 5 років у межах строку дії спеціального інвестиційного договору. Обов'язковою умовою застосування звільнення від оподаткування є виконання інвестором зі значними інвестиціями своїх зобов'язань за спеціальним інвестиційним договором", - йдеться у повідомленні.

Крім цього, закон дозволяє органам місцевого самоврядування до 1 січня 2035 року зменшувати ставки земельного податку та орендну плату за землю державної та комунальної власності або звільняти від сплати земельного податку за земельні ділянки, які використовуються в межах реалізації інвестпроєктів.

Читайте також: Безпорадні "інвестняні": чому звільняти інвесторів від податків і зборів – не кращий варіант

Нагадуємо:

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкти №3761 та №3762 президента Володимира Зеленського про податкові та митні пільги інвесторам для реалізації інвестиційного проєкту зі значними інвестиціями.

Президент Володимир Зеленський 10 лютого підписав закон "Про державну підтримку інвестиційних проектів із значними інвестиціями в Україні", який Рада ухвалила в грудні 2020 року.

17 грудння 2020 року Верховна Рада підтримала у другому читанні та в цілому законопроєкт №3760 "Про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями", поданий президентом Володимиром Зеленським.

1 грудня Верховна Рада не прийняла в цілому законопроєкт №3760 "Про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями", відправивши його на підготовку на повторне друге читання.

21 липня Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт про держпідтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями №3760.

Економічна правда