У Нацбанку назвали ключовий фактор падіння ВВП

Середа, 24 березня 2021, 17:29
 

Скорочення інвестицій стало ключовим фактором падіння ВВП України у 2020 році на 4% – капінвестиції суттєво зросли лише у поштовій та кур'єрській діяльності.

Про це йдеться у коментарі НБУ.

Раніше регулятор прогнозував падіння ВВП у 2020 році на рівні 4,4% – дещо гірше за оприлюднені дані Держстату. Це пов’язано передусім з потужнішим за очікуваного відновленням економіки в останньому кварталі року – тоді економіка майже сягнула докризового рівня.

Водночас, кажуть в НБУ, українська економіка виявилася більш стійкою до поточної кризи порівняно з попередніми. Вона "не супроводжувалася стрімкою девальвацією та інфляцією, а падіння реального ВВП виявилося не таким суттєвим, як очікувалося на початку кризи".

Реклама:

Ключовим фактором падіння ВВП в НБУ назвали скорочення інвестицій. Упродовж всього року спостерігалося суттєве зменшення валового нагромадження основного капіталу (24,4% проти 2019 року) майже в усіх видах діяльності. Це пов’язано передусім з погіршенням ділових очікувань підприємств і невизначеністю щодо розвитку пандемії, а також невирішеними питаннями в сфері альтернативної енергетики. 

Водночас, завдяки розвитку служб доставки та онлайн-торгівлі суттєво зросли капінвестиції у служби доставки та онлайн-торгівлю.

За підсумками року споживання домогосподарств збільшилося на 1,6%, попри глибоке падіння у ІІ кварталі. Цьому сприяли пом’якшені карантинні обмеження, відновлення зростання доходів громадян та переорієнтація на внутрішній туризм. 

Зазначається, що внесок чистого експорту в зміну ВВП за підсумками року залишився додатнім (2,4 в.п.). Так, експорт скоротився на 5,6% через нижчі врожаї 2020 року та посилення конкуренції на окремих зовнішніх ринках, зокрема залізної руди. Проте це значення підтримала торгівля рекордним урожаєм 2019-го року у першій половині 2020-го.

Через слабкий споживчий попит у першому півріччі та скорочення інвестиційного попиту ще більше впав імпорт – на 9,6%.

НБУ також зазначив роль держполітики у підтримці економіки. Так, нарощення витрат на інфраструктуру, медицину та оборону мало наслідком покращення показників у будівництві, державному управлінні, обороні та охороні здоров’я.

"На початку 2021 року відновлення економіки стримуватимуть погіршення епідемічної ситуації та посилення карантинних обмежень як в Україні, так і у світі. Додатковий негативний внесок матимуть несприятливі погодні умови в січні та лютому", – коментують початок 2021 року у регулятор.

Нагадаємо:

Реальний ВВП України скоротився на 4% у 2020 році, номінальний ВВП, тобто у фактичних цінах, становив 4,194 трлн грн.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: