Податкова амністія: Комітет рекомендує Раді ухвалити законопроєкти

Вівторок, 23 березня 2021, 16:29


Кінець епохи офшорів

Податковий комітет Верховної Ради рекомендував парламенту ухвалити за основу законопроєкти №5153 та №5155, якими пропонується так звана "податкова амністія": добровільне одноразове декларування доходів фізосіб.

Про це повідомляється на порталі ВРУ.

Законопроектом передбачається у період з 1 липня 2021 року до 1 липня 2022 року провести одноразове добровільне декларування активів фізичних осіб. Також особи повинні будуть сплатити одноразовий збір: 5% щодо активів, розміщених на рахунках українських банків; 9% для розміщених за кордоном; 2,5% щодо вартості держоблігацій, придбаних у період з 1 січня 2021 року до 20 червня 2022 року.

Відтак, за результатами обговорення Комітет рекомендував Верховній Раді прийняти за основу законопроект №5153 про внесення змін до Податкового кодексу. Крім того, рекомендовано було законопроєкт №5155.

Він також стосується змін до Податкового кодексу та доповнює попередній законопроект, зазначили у Комітеті. Він унормовує питання у сфері валютного регулювання, що необхідно для забезпечення проведення одноразового декларування.

Нагадаємо:

Президент Володимир Зеленський зареєстрував законопроєкти № 5153 та 5155 щодо податкової амністії - вони передбачають ставку спеціального збору на одноразове декларування 5% для валютних цінностей, розміщених на рахунках в Україні, та ставку 9% для активів, які перебувають за кордоном.

Прем'єр Денис Шмигаль заявив, що хотілося б від податкової амністії залучити мільярди гривень, та розповів, які є застереження у МВФ та міжнародних партнерів.

Раніше міністр фінансів Сергій Марченко заявляв, що законопроєкт про податкову аміністію подали в Офіс президента ще в липні, зараз тривають дискусії - за словами міністра, це має бути саме президентське питання.

У травні 2020 року Зеленський заявляв, що законопроєкт про амністію капіталів готовий та буде внесений до Верховної Ради, закон приймуть до кінця року.

"Амністію дамо в цьому році - повинні це зробити, ми домовлялися і обіцяли людям", - заявляв президент.

Раніше в інтерв'ю ЕП Данило Гетманцев заявляв, що податкова амністія буде платною і влада планує залучити в бюджет 5% від сум, які будуть амністовані.

Економічна правда