"Це проєкт РФ": Президент Литви закликав Україну не купувати електроенергію Білоруської АЕС

П'ятниця, 19 березня 2021, 11:35
 
Фото: Дмитро Ларін, УП

Президент Литви Гітанас Наусєда закликав Україну не купувати електроенергію Білоруської АЕС, за його словами, Росія намагається використати проєкт електростанції для розширення свого впливу.

Про це він сказав під час виступу у Верховній Раді.

"Дозвольте мені додати кілька слів про спільні турботи, які нам накинула небезпечна Білоруська АЕС. Будівельник електростанції - Росія - не лише піддала ризику здоров'я жителів регіону, але й намагається використати проєкт електростанції для розширення свого впливу.

Зростаюча крихкість Білорусі означає пряму загрозу для інтересів не лише Литви, а й України. Тому сьогодні хочу прилюдно попросити владу України та її народ підтримати позицію країн Балтії щодо Білоруської АЕС та не купувати електроенергії, виробленої в Островці", - заявив Наусєда.

Реклама:

Нагадаємо:

Раніше глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс висловив занепокоєння тим, що білоруська електроенергія потрапляє на український ринок і це може сприяти розвитку небезпечної Білоруської АЕС.

Міністерство закордонних справ Литви надіслало Білорусі ноту протесту із закликом зупинити запуск "небезпечної Білоруської атомної електростанції", яка розташована біля литовського кордону.

Позиція Литви полягає у тому, що нова білоруська АЕС розташована у 50 кілометрах від Вільнюса, є небезпечною та може використовуватися Кремлем як інструмент політичного тиску і на Білорусь, і на країни Балтії.  

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: