Подругу екстопменеджера скандального ЄДАПСу хочуть призначити главою поліграфкомбінату "Україна"

П'ятниця, 12 березня 2021, 19:35


Кінець епохи офшорів

Новим очільником поліграфкомбінату "Україна" може стати заступник директора підприємства з інформаційних технологій та персоналізації Тетяна Бондаренко, яка є подругою колишнього топ-менеджера ЄДАПСу Ірини Обиденко.

Про це ЕП повідомив співрозмовник з поліграфкомбінату "Україна".

"Отримати контроль над поліграфкомбінатом намагається група людей, які вже колись спромоглися це зробити. Вони грабували країну за рахунок завищення цін через підставні компанії та виведення коштів в офшори", – зазначає співрозмовник ЕП.

За його словами, колишній голова консультативної ради та власник скандального консорціуму ЄДАПС Юрій Сидоренко наразі лобіює на керівну посаду Поліграфкомбінату "свою" особу. 

Йдеться про заступника директора поліграфкомбінату Тетяну Бондаренко, яка, за словами співрозмовника, є подругою соратниці Сидоренка Ірини Обиденко.

За даними ЕП, Сидоренко та Обиденко разом працюють ще з 90-х років. У 1993 році Сидоренко заснував із сестрою ЗАТ "Даміана-Банк" та став головою правління. Обиденко також працювала у "Даміана-Банк", а коли його закрили, очолювала Комерційно індустріальний банк, в якому Наглядову раду очолював Сидоренко.

Обиденко керувала також Консорціумом ЕДАПС з моменту його заснування з 2004 року і до офіційного припинення діяльності. 

Також вона є засновником компанії Industrial Innovation Group (в Україні зареєстрована під назвою ТОВ "Інноваційно-індустріальна група"). За офіційною інформацією, Сидоренко вийшов з компанії 2015 року. 

Компанія ТОВ "Інноваційно-індустріальна група" є засновником таких компаній, як ТОВ "Поллі-Сервіс", ТОВ "ЮС-Дизайн", ТОВ "Голографія".

Співрозмовники ЕП запевняють, що сьогодні Сидоренко та Обиденко продовжують тісно співпрацювати. 

Джерело ЕП також заявляє, що Тетяна Бондаренко є давньою подругою Ірини Обиденко, ще за часів, коли Бондаренко працювала у МВС. 

"Протягом довгих років вона співпрацювала з ЕДАПС в МВС України (до створення Державної міграційної служби України). Одразу після призначення, користуючись службовим становищем, отримала доступ до технічної документації Державного Центру Персоналізації Документів і почала передавати документи представникам компанії "IIG" для використання в роботі, розкриваючи комерційну інформацію Поліграфкомбінату третій стороні", - стверджує джерело.

За словами співрозмовника, з призначенням Бондаренко на посаду заступника директора з персоналізації, до поліграфкомбінату "Україна" почали надходити у великій кількості листи-пропозиції про співпрацю від Industrial Innovation Group.

"За допомогою Бондаренко компанія Сидоренка стала переможцем на поставку обладнання з персоналізації М-601. Дві такі системи було поставлено в Україну раніше згаданною компанією "Поллі-Сервіс", а потім продано МВС України за ціною, завищеною в три рази (4 млн доларів США).

За словами співрозмовника, кандидатура Бондаренко погоджена в Офісі президента.

Раніше повідомлялось, що США висунули звинувачення у корупції представникам концерну ЄДАПС. У справі проходили троє звинувачуваних – головний вигодонабувач (кінцевий власник) ЄДАПС Юрій Сидоренко, його племінник Олександр Васильєв, а також посадовець ІКАО (структура ООН, що опікується стандартами цивільної авіації) Мауріцио Сициліано.

Правоохоронні органи США звинувачують Юрія Сидоренка та Васильєва у тому, що вони упродовж 2005-2010 років платили хабарі Сициліано, який відповідав в ІКАО за проекти, пов’язані з машинозчитуваними документами. 

Як стверджують слідчі, в обмін на свою допомогу в лобіюванні ЄДАПСу Сициліано отримував "чорну" зарплатню на суму від $3 тис. до $5 тис. щомісяця, а також допомогу у працевлаштуванні свого сина у структурах ЄДАПС в Об´єднаних Арабських Еміратах, де проживали Сидоренко і Васильєв.

Нагадаємо, раніше уряд та Верховна Рада ухвалили рішення, які виключили "ЄДАПС" з ринку виготовлення державних документів. Державні замовлення на ці бланки було передано поліграфкомбінату "Україна", який перейшов у відання Нацбанку України.

В Україні ЄДАПС відомий тим, що протягом тривалого часу був монополістом з виготовлення голографічних захисних елементів. Ключовим лобістом ЄДАПСу був колишній народний депутат від Партії Регіонів, згодом – заступник глави ДМС, Василь Грицак. Саме він домігся ухвалення закону "Про демографічний реєстр", який запроваджував 17 видів біометричних документів (від водійських прав до соціальних карток) та зобов’язував державу ввести в дію єдиний реєстр біометричних даних громадян.

Економічна правда