Випуск євробондів критично важливий для реалізації стратегії "Нафтогазу" – наглядова рада

П'ятниця, 12 березня 2021, 12:50
 

Основним джерелом фінансування бізнес-стратегії "Нафтогазу" до 2025 року є власні кошти, але випуск євробондів також украй важливий для її реалізації.

Про це в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" заявила голова наглядової ради НАК "Нафтогаз України" Клер Споттісвуд.

"Випуск єврооблігацій має критичне значення для впровадження стратегії. Що означає, що потрібні також умови, які дозволять інвесторам прийняти рішення інвестувати в нас", - сказала Споттісвуд.

За її словами, успіх випуску єврооблігацій залежить від політичної стабільності в Україні і від впевненості інвесторів у тому, що уряд дозволить "Нафтогазу" заробити кошти і погасити ці облігації.

Реклама:

Вона також висловила надію, що уряд буде залишати частину прибутку компанії для реалізації стратегії.

"Звичайно, у нас є альтернативні плани на випадок, якщо ми не зможемо залишити частину прибутку для інвестицій. І якщо ми не зможемо випустити бонди, то очевидно, що неможливо інвестувати гроші, яких у нас не буде", - додала Споттісвуд.

За її словами, якщо уряд вирішить залишити обмеження ціни на газ для домогосподарств, то він має усвідомити, що таке рішення зупинить розвиток "Нафтогазу" і зруйнує можливості для інвестицій.

Голова наглядової ради уточнила, що рада вже схвалила стратегію і її члени долучалися до роботи над нею на різних етапах.

"Ми повністю підтримуємо цю стратегію, вважаємо дуже важливою для "Нафтогазу" і рішуче заохочуємо її виконання", - заявила Споттісвуд.

За її словами, "Нафтогаз" ще багато працює над планами в сфері зеленої енергетики, зокрема визначається, які напрямки є доцільними для групи, а які краще залишити іншим компаніям.

"Наприклад, невідомо, чи будемо ми серйозно рухатися в напрямку сонячної енергетики. Ми можемо, але це не є 100%-вим завданням, тому що там є інші, більш відповідні інвестори. Сонячна енергетика не відноситься до наших сильних сторін. А ось воднева - навпаки", - пояснила вона.

Нагадаємо:

Група "Нафтогаз" хоче виділити понад 20 мільярдів доларів на розробку нафтогазових ділянок в Україні, з них 7 мільярдів - до 2025 року.

Також у планах НАК вийти на європейський ринок та розпочати торгівлю форвардними фізичними та фінансовими продуктами. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: