"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У наглядовій раді Нафтогазу розповіли, чому потрібно розділити активи Укрнафти

П'ятниця, 12 березня 2021, 12:05
 

Голова наглядової ради Нафтогазу Клер Спотісвуд пояснила, що поділ активів Укрнафти дозволить Нафтогазу отримати повний контроль над своєю часткою, що позбавить компанію низки пов’язаних проблем.

Про це вона розповіла в інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

Спотісвуд зазначила, що наглядова рада Нафтогазу повністю підтримує розділення активів Укрнафти між НАК та міноритарними акціонерами. "Нафтовий сегмент – це інший бізнес і управляти ним можна окремо", – додала вона.

За словами очільниці наглядової ради, обвинувачення у продажі "Укрнафтою" газу та нафти своїм міноритарним власникам за надто низькими цінами є справедливими. Водночас вона зазначила, що проблема полягає "у способі організації державного аукціону, що дозволяє маніпулювати ціною", чого сам "Нафтогаз" змінити не може.

Реклама:

"Якщо ми зможемо відділити свою частину "Укрнафти", розділити бізнес та отримати повний контроль над своєю часткою, то компанія стане суттєво прозорішою, а нам не доведеться мати справу з усіма цими проблемами", – розповіла Спотісвуд.

Вона додала, що Нафтогаз має проблеми з отримання фінзвітності "Укрнафти" попри те, що є її мажоритарним власником:

"Як на мене, це просто неймовірно.  Ми не можемо отримати інформацію від компанії, де ми  — мажоритарний власник, що означає, що ми не можемо нею повноцінно керувати чи перевіряти звинувачення на її адресу".

Нагадаємо:

Раніше голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв розповідав, що без розділення активів "Укрнафти" група не зможе вийти на IPO, як це передбачає затверджена в жовтні 2020 року політика власності "Нафтогазу".

"Нафтогаз України" належить 50% + 1 акція "Укрнафти".  Групі компаній, пов'язаних з колишніми акціонерами "Приватбанку", серед яких зокрема Ігор Коломойський - близько 42% акцій.

Повідомлялося, що "Нафтогаз України" розпочав перемовини з міноритарними акціонерами ПАТ "Укрнафти" щодо розділення активів компанії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!