У Раді пропонують випустити ОВДП на 25 мільярдів для погашення "зелених" боргів

Вівторок, 9 лютого 2021, 18:25


Кінець епохи офшорів

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №5041, який передбачає фінансову підтримку ДП "Гарантований покупець" для розрахунків із виробниками "зеленої" електроенергії за рахунок випуску ОВДП на суму 25,014 млрд грн.

Текст законпроєкту з'явився на сайті Ради 9 лютого.

Законопроєкт направлено на розгляд Комітету ВР.

Автори законопроєкту пропонують внести зміни до закону про держбюджет-2021, передбачивши видатки на фінпідтримку ДП "Гарантований покупець" у розмірі 25,014 млрд грн за рахунок оформлення ОВДП з терміном обігу 5 років для погашення 60% суми боргу "Гарпоку".

"Станом на 1 серпня 2020 року державним підприємством "Гарантований покупець" була сформована значна сума заборгованості за оплату виробітку товарної продукції перед виробниками електричної енергії з альтернативних джерел у розмірі 22,44 млрд гривень", - йдеться у пояснювальній записці.

Нагадаємо:

Державний "Гарантований покупець" 4 лютого виплатив 900 мільйонів гривень, отриманих від "Укренерго", виробникам "зеленої" енергетики.

Раніше стало відомо, що перший транш погашення боргів перед виробниками "зеленої" енергетики у рамках меморандуму буде здійснено у четвер, 4 лютого.

Кабінет Міністрів постановив виділити у 2020 році держгарантії "Укренерго" сумою до 11,3 мільярда гривень для погашення боргів перед виробниками зеленої енергетики.

В червні 2020 року Кабінет Міністрів України підписав "Меморандум про взаєморозуміння стосовно врегулювання проблемних питань в сфері відновлюваної енергетики".

Уряд по меморандуму з виробниками ВДЕ взяв на себе зобов'язання погасити 40% боргу в четвертому кварталі 2020 року, що становить 8,96 млрд грн.

Економічна правда