Комітет рекомендував до другого читання законопроєкт щодо земельної децентралізації

Вівторок, 9 лютого 2021, 16:26


Ідеї, які змінюють міста

Комітет з питань аграрної та земельної політики 5 лютого рекомендував Верховній Раді ухвалити законопроєкти щодо передачі землі "на місця" та електронні аукціони.

Про це повідомляється на порталі ВРУ.

Йдеться про законопроєкт № 2194, яким пропонується внести зміни до Земельного Кодексу щодо дерегуляції земельних відносин та законопроєкт № 2195 щодо продажу земельних ділянок через електронні аукціони.

Законопроєкти №2194 та №2195 є ключовими у впровадженні земельної реформи. Завданням першого є реформування управління у сфері земельних відносин та зняття штучних обмежень для спрощення доступу до земельних ресурсів населення та бізнесу, скасування зайвих дозволів тощо. Другий регулює правове забезпечення прозорості аукціонів з продажу земельних ділянок державної та комунальної власності.

Зазначається, що на розгляд цих законопроєктів комітет присвятив декілька засідань, в результаті чого було "опрацьовано підготовлені порівняльні таблиці до проектів та проведено низку робочих нарад".

Так, комітет ухвалив рішення рекомендувати ВР прийняти у повторному другому читанні та в цілому як закон № 2194 в редакції комітету із подальшим техніко-юридичним доопрацюванням. Проєкт закону № 2195 також рекомендовано ухвалити у другому читанні та за основу.

Читайте також: "Країна фактично розграбована, землю вже поділили". Інтерв'ю з головою Держгеокадастру

Ринок землі відкрили, мораторій скасували: що треба знати про новий закон

Нагадаємо:

2 грудня Верховна Рада відправила законопроєкт 2194, яким регулюється передача держземель "на місця", на повторне друге читання.

30 березня Верховна Рада ухвалила закон про обіг земель сільськогосподарського призначення.

7 жовтня Комітет ВРУ з питань агрополітики рекомендував законопроєкт 2194 до другого читання.

15 жовтня Президент Володимир Зеленський підписав указ щодо передачі земель з державної у комунальну власність.

Кабмін своєю постановою запустив механізм передачі державних сільгоспземель об’єднаним територіальним громадам. Це близько 2 мільйонів гектарів територій.

Економічна правда