"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Амстердам обігнав Лондон та став головним центром торгівлі акціями Європи після Brexit

Четвер, 11 лютого 2021, 16:48
 

Столиця Нідерландів отримала статус найбільшого центру торгівлі акціями в Європі після того, як Британія вийшла з єдиного ринку Євросоюзу через Brexit.

Про це повідомляє Reuters.

В середньому у січні акції на фондовій біржі Амстердаму торгувалися обсягом 9,2 млрд євро щодня. Водночас, у Лондоні цей показник становив 8,6 млрд євро. 

Для порівняння, у 2020 році середній добовий показник Лондону становив 17,5 млрд євро - це були найбільші обсяги у Європі. Слідом за Лондоном розташовувалася Франкфуртська біржа (5,9 млрд євро на добу), а Амстердам, що вирвався на першу сходинку, був шостим із оборотом у 2,6 млрд євро.

Реклама:

У Лондонському Сіті, одному з найбільших фінансових центрів світу, попереджали про такі наслідки виходу з єдиного ринку ЄС без необхідного унормування торгівлі послугами, зокрема, фінансами, які до Brexit забезпечували понад 10% податкових надходжень Британії.

Представники біржі очікують, що "зсув" фінансів з Лондона в Амстердам залишиться сталим, оскільки ЄС притримується позиції щодо торгівлі номінованих у євро акцій лише у ЄС. Водночас, розрив може зменшитися після початку торгівлі швейцарськими акціями у Лондоні цього місяця, денний обсяг торгівлі якими наразі становить 250 млн євро.

Нагадаємо:

Британія за годину до Нового року вийшла з єдиного ринку та остаточно перестала бути членом ЄС - через чотири з половиною роки після референдуму, на якому більшість громадян висловилися за вихід з Євросоюзу.

Обсяг експорту товарів з Великої Британії до Європейського союзу стрімко скоротився у січні внаслідок виходу країни з митного союзу та спільного європейського ринку.

Економічна правда



Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: