"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Вітренко про віялові відключення: Я би хотів сказати, що ні

Вівторок, 26 січня 2021, 12:28
 

Попри рекордно низькі запаси вугілля на електростанціях, основний період холодів пройшов без віялових відключень, тож наразі їх не передбачається.

Про це в інтерв’ю ЕП розповів в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко.

"Дійсно, ми пройшли період холодів, багато хто лякав, що будуть віялові відключення. Але ми пройшли, і не було ніяких відключень", - коментує Вітренко.

Водночас, він підкреслив наявність системних проблем в енергетиці: 

Реклама:

"Система розбалансована як технічно, так і фінансово. І ці речі пов’язані, бо вугілля на складах – це питання і економічне, коли не вистачає грошей або немає економічних стимулів накопичувати вугілля".

За його словами, важливо досягти рівноваги між державою та ринком:

"Радянський союз закінчився, і ми маємо побудувати нормальну систему, в якій, з одного боку, держава відіграє важливу роль і контролює ситуацію, а з іншого боку – є ринкові сигнали і стимули накопичувати, умовно кажучи, вугілля, газ, інвестувати в енергетику".

Вітренко також пояснив, що на критично малі запаси вугілля на ТЕС також вплинуло неочікувано велике споживання електроенергії населення у 4 кварталі. За його словами, споживання повернулося на докризовий рівень, що суперечило попереднім прогнозам.

Проте іншим фактором стало падіння виробництва електроенергії, сонячної та вітрової генерації, а також ремонтні роботи на "Енергоатомі".

"Крім того, "Енергоатом" почав ремонт. Але він дивився на прогноз, який робило міністерство і розумів, що може виконати навіть якщо поставить певні блоки в ремонт. І ось що виходить: "Енергоатом" ставить блоки в ремонт, сонце і вітер дає менше електроенергії, а люди починають набагато більше споживати", - розповідає очільник відомства.

Він зазначив, що "на початок опалювального сезону в нас були рекордні запаси вугілля, але оскільки сталася така ситуація, теплова генерація почала рекордними темпами "відпрацьовувати" запаси вугілля, які були на складах". Як наслідок, у січні запаси вугілля були рекордно малими.

Більше про нові ціни на газ, угорський слід Фірташа та дефіцит вугілля читайте в інтерв’ю з Юрієм Вітренком: "Продавати газ по 6,99 – це не в збиток". Юрій Вітренко про маржу Фірташа, віялові відключення і соціальні тарифи

Нагадаємо:

Станом на 25 січня запаси вугілля на складах українських теплоелектростанцій становлять 455 тис тонн, що не може гарантувати енергетичну безпеку країни та є історичним мінімумом.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!