"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Суд відкрив справу про банкрутство компанії, яка володіє мережею "Фуршет"

П'ятниця, 22 січня 2021, 12:00
 

Госпсуд Дніпропетровської області 18 січня 2021 року розпочав процедуру банкрутства дочірнього підприємства "Рітейл Центр", яке володіє мережею "Фуршет".

Про це повідомляє Retailers.ua.

Зазначається, що компанії-постачальники "Фуршету" 20 січня отримали лист, підписаний директором "Рітейл Центр" В'ячеславом Купченком, про те, що суд почав процедуру банкрутства компанії, в зв'язку з чим вводиться мораторій на виплати кредиторам і призначений розпорядник майна.

"Всі вимоги кредиторів повинні бути пред'явлені до 16 лютого 2021 року", - повідомляє видання, яке має у своєму розпорядженні копію листа.

Реклама:

"Процедура банкрутства ДП "Рітейл Центр" розпочата за позовом від фінансової компанії "Фінворк". У 2019 компанія "Моден Трейд" надала "Рітейл Центр" безпроцентну фінансову допомогу в розмірі 7,945 млн грн. Боржник повинен був повернути цю суму до 20 лютого 2020 року, але не зробив цього. Компанія "Фінворк" викупила цей борг у "Моден Трейд".

У кінці 2020 року "Рітейл Центр" заплатив "Фінворк" 100 тисяч гривень, і заявив, що виплатити решту суми - 7,845 млн грн - не може. "Фінворк" звернувся до суду, який прийняв рішення про початок процедури банкрутства "Рітейл Центр", - йдеться у повідомленні.

Retailers.ua зазначає, що у компанії "Рітейл Центр" не прокоментували ситуацію до виходу матеріалу, а телефони, вказані на сайті "Фуршету", не відповідають.

"Фінворк" - не єдина компанія, якій заборгував "Фуршет". В єдиному реєстрі судових рішень містяться десятки позовів від постачальників мережі.

Так, "Глобал Спірітс Європа" заявив про борг перед ним в 10,9 млн грн, "Немиринецький харчовий комбінат"- 6,87 млн ​​грн, "Житомирський м'ясокомбінат" - 6,2 млн грн, "Катеринославхліб" - 5,5 млн грн, "Лакталіс Україна" - 2,5 млн грн, "Мейнпак" - 2,2 млн грн, "Маревен Фуд Європа" - 2,1 млн грн, "Хмельницький обласний пивзавод" - 1,5 млн грн та багато інших", - пише видання.

Повідомляється, що "Фуршет" - один із найстаріших продуктових рітейлерів України, перший супермаркет відкрили у 1998 році в Києві. До 2004 року "Фуршет" був найпопулярнішим супермаркетом в столиці. 

Загальна сума заборгованості по кредитах "Фуршет" на початок 2014 року становила близько 160 млн доларів. На кінець 2017 року засновник мережі Ігор Баленко домовився про реструктуризацію, борг компанії скоротився в три рази, до 39 млн доларів.

На піку в 2011 році "Фуршет" налічував 108 магазинів. Станом на січень 2021 року їх залишилося 39.

Нагадаємо:

В останні роки Фуршет поступово скорочував свою мережу. В кінці 2016 року мережа налічувала 81 магазин, в кінці 2017 року - 75 супермаркетів, а в кінці 2018 року - 66 магазинів.

З 2013 по 2016 роки Фуршет сконцентрувався на переговорах зі своїми головними кредиторами - Приватбанком, Кредитпромбанком, Райффайзен Банку Аваль, ОТП банком і Укрсиббанком і ін. Сторонам вдалося досягти компромісу і знизити кредитний портфель на 78,8% - з 186,7 млн ​​доларів до 39,6 млн доларів з урахуванням відсотків.

Невдалими виявилися спроби Фуршету розвивати бізнес у Молдові, а також відкривати преміальні магазини - Фуршет-Гурман.

Поки мережа вирішувала свої проблеми, частина покупців пішли до конкурентів - АТБ і Сільпо (компанія Fozzy Group).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: