Стало відомо, чому заарештували Будинок Профспілок

Четвер, 26 листопада 2020, 13:40
 

Суд заарештував Будинок Профспілок на Майдані Незалежності, 2 у Києві через борг Федерації профспілок у розмірі 160 мільйонів гривень перед іпотекодержателем.

Про це йдеться у Витягу з реєстру нерухомого майна, який є у розпорядженні ЕП.

Згідно з документом, іпотекодержателем виступає компанія "ІТТ-Нерухомість". 

За даними поінформованого співрозмовника ЕП, Федерація взяла у борг 160 млн грн на ремонт Будинку Профспілок. У якості забезпечення надали близько 5 тисяч кв м будівлі. Федерація не змогла повернути борг, тому змушена була віддати "квадратними метрами".

Реклама:

За інформацією джерела ЕП, Профспілка не мала права віддавати майно у забезпечення, тому що не була його власником.

Згідно із відкритими даними, "ІТТ-Нерухомість" змінила назву і зараз називається "БЦ "Майдан Плаза". Підприємство розташоване за адресою Майдан Незалежності, 2. Кінцевим бенефіціарним власником компанії є Назар Бенч.

Доповнено.

У прес-службі ТОВ "БЦ Майдан Плаза" ЕП запевнили, що жодних боргів у Федерації профспілок перед компанією немає. У "БЦ "Майдан Плаза" додали, що їм невідомі причини накладення арешту на Будинок Профспілок.

"ТОВ "БЦ "Майдан Плаза" (попередня назва – ТОВ "ІТТ-Нерухомість") набуло у власність частину приміщень в будівлі Будинку Спілок в результаті внесення ТОВ "БЦ "МАЙДАН ПЛАЗА" інвестицій та повного фінансування відновлення Будинку Спілок, пошкодженого в результаті пожежі в 2014 році.

Взамін вкладеним інвестиціям в ремонт всієї будівлі, інвестору (яким стало ТОВ "БЦ "Майдан Плаза") було запропоновано отримати у власність частину приміщень будівлі Будинку Спілок. Інша частина приміщень (більша частина) залишалася у Федерації професійних спілок України", - йдеться у позиції компанії.

Зазначається, що у 2015 році "БЦ "Майдан Плаза" уклала із Федерацією профспілок інвестиційний договір, положеннями якого були закріплені інвестиційні зобов'язання компанії щодо повного фінансування ремонту всіх приміщень Будинку Спілок. Загальна сума інвестицій компанії у ремонт приміщень Будинку Спілок, які залишалися у Федерації професійних спілок України та не переходили у власність інвестора, склала більше 170 мільйонів гривень.

"З метою забезпечення в майбутньому передачі частини Будинку Спілок нашій компанії в обмін на вкладені інвестиції було укладено іпотечний договір. Згідно умов іпотечного договору, "БЦ "Майдан Плаза" (Іпотекодержатель) отримав в іпотеку ту частину приміщень Будівлі Спілок, яку він мав набути у власність по завершенню внесення всієї суми інвестицій. І саме лише на цю частину приміщень і було накладено іпотеку.

В подальшому, у 2017 році по завершенню інвестування у відновлення Будинку Спілок більше 170 мільйонів гривень, зазначений вище іпотечний договір був припинений. ТОВ "БЦ "Майдан Плаза" виконало свої інвестиційні зобов'язання в повному обсязі, а Федерація професійних спілок України виконала в повному обсязі своє зобов'язання по передачі у власність нашій компанії частини приміщень Будинку Спілок", - заявили у компанії.

"Жодних боргів у Федерації професійних спілок України перед ТОВ "БЦ "Майдан Плаза" немає. Жодні арешти компанія на майно Федерації професійних спілок України також ніколи не накладала і не ініціювала.

На сьогодні, нажаль, нам не відомі причини накладення арешту на Будинок Спілок. Разом з тим, ми будемо вживати всіх необхідних правових засобів задля захисту своїх законних прав та інтересів", - додали у прес-службі.

Раніше повідомлялося, що Печерський районний суд заарештував низку об'єктів нерухомості, що знаходились у користуванні Федерації професійних спілок України, через підозру у їх незаконному відчуженні у Фонду держмайна.

Прокуратура та Нацполіція звинувачують службових осіб Профспілки у привласненні або заволодінні майном шляхом зловживання службового становища.

В переліку арештованих об'єктів є зокрема: Будинок Профспілок на Майдані Незалежності, Міжнародний центр культури і мистецтв (Жовтневий Палац), ресторанний комплекс на Трухановому острові, будівля на Контрактовій площі, 10, учбово-спортивна база "Святошин", санаторій "Жовтень" у Конча-Заспі, санаторії в Ірпіні, Одесі, Куяльнику, інша нерухомість у Києві, Одесі, Ужгороді, Луцьку, Трускавці.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: