"Провали керівництва" - у Міненерго відреагували на звинувачення щодо "Енергоатома"

Вівторок, 17 листопада 2020, 15:39
 

Міністерство енергетики заперечило штучне обмеження потужностей "Енергоатома" та назвала зростання цін на електроенергію для промисловості "недопустимим".

Про це повідомляє прес-служба Міненерго.

У Міністерстві пояснили низькі обсяги виробництва "Енергоатома" "зірваними" ремонтними роботами, через які три енергоблоки Запорізької АЕС не змогли вчасно ввійти в експлуатацію. Їхня сукупна потужність становить 3 тисячі МВт, проте наразі працює лише один блок. 

Безпека роботи атомних енергоблоків є сферою відповідальності Держатомрегулювання, без виконання зауважень якого енергоблоки не потрапляють до експлуатації.

Реклама:

Міненерго зазначає, що строки не були виконані через значну кількість оскаржень закупівель на непрозорих тендерах.  

На думку відомства, керівництво "Енергоатома" працює неефективно: "В енергосистемі наявний резерв до подальшого збільшення обсягів виробництва АЕС ще на 1,2 млрд кВт/год, який підприємство поки не може використати через неоптимальне планування графіків ремонтів".

Також міністерство зауважило низькі обсяги продажу електроенергії. Понад 16% цих обсягів були продані за цінами, нижче ринкових у серпні-жовтні. 

При цьому у повідомленні йдеться про перевиробництво за прогнозними балансами АЕС: на 11% у травні, 6% у липні, 11% у серпні, 5% та 14% у вересні та жовтні. 

"Таким чином, за наявності технічної спроможності ОЕС України прийняти додаткову базову потужність, навантаження атомних енергоблоків ДП НАЕК "Енергоатом" зростає безвідносно до затверджених в прогнозному балансі показників", - завершують у Міненерго.

Нагадаємо:

Раніше в "Енергоатомі" заявили про можливі протести на тлі фінансових проблем у компанії. Причиною називають зобов’язання продавати електроенергію за заниженими цінами.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: