Нобелівську премію з економіки-2020 присудили за розвиток теорії аукціонів

Понеділок, 12 жовтня 2020, 13:14
 

Нобелівський комітет присудив премію Шведського національного банку пам'яті Альфреда Нобеля з економіки Полу Мілгрому і Роберту Вілсону (обоє - Стенфордський університет, США) "за вдосконалення теорії аукціонів та винайдення нових форматів аукціонів".

Про це йдеться у офіційному прес-релізі Нобелівського комітету.

"Використовуючи теорію аукціонів, дослідники намагаються зрозуміти результати різних правил торгів і кінцевих цін, формату аукціону. 

Роберт Вілсон розробив теорію аукціонів об'єктів із загальним значенням - значенням, яке заздалегідь не визначене, але, зрештою, однакове для всіх. Вілсон показав, чому раціональні учасники тендеру, як правило, розміщують заявки нижче їхньої власної найкращої оцінки загальної вартості: їх турбує прокляття переможця - тобто надмірна плата та програш.

Реклама:

Мілгром сформулював більш загальну теорію аукціонів, яка не тільки допускає загальні цінності, але й приватні цінності, які варіюються в залежності від учасника торгів. Він проаналізував стратегії торгів у низці відомих форматів аукціонів, продемонструвавши, що формат принесе продавцю вищий очікуваний дохід, коли учасники тендеру дізнаються більше про оціночні значення один одного під час торгів", - пояснили у комітеті.

Зазначається, що науковці розробили нові формати для аукціону на багатьох взаємопов'язаних об’єктах одночасно від імені продавця, мотивованого широкою суспільною вигодою, а не максимальним доходом.

Нагадаємо:

У 2019 році Нобелівський комітет присудив премію Шведського національного банку пам'яті Альфреда Нобеля з економіки Абхіджіту Банерджі, Естер Дюфло та Майклу Кремеру за "експериментальний підхід до боротьби з глобальною бідністю".

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!