Кабмін офіційно розпочав створення економічної стратегії-2030

Вівторок, 8 вересня 2020, 10:08
 

7 вересня пройшло установче засідання робочої групи з розробки Національної економічної стратегії-2030 під головуванням міністра економіки Ігоря Петрашка.

Про це повідомляє "Урядовий портал".

Зазначається, що стратегія є ініціативою президента та прем'єра.

Згідно з дорученням голови уряду, Центр економічного відновлення є платформою та координатором з її розробки.

Реклама:

"Україні невідкладно треба відійти від моделі розвитку, в якій конкурентні переваги зумовлені переважно використанням природних ресурсів та дешевої робочої сили. Натомість ми маємо побудувати інноваційну модель, пріоритетами якої є розвиток виробництва та торгівлі продукцією з вищою доданою вартістю, високий технологічний рівень виробництва, кваліфікована високооплачувана робоча сила, економія енергії та інших видів природних ресурсів і новаторський стиль управління.

Саме на такий шлях розвитку й має бути направлена наша стратегія", - заявив Петрашко.

За його словами, офіційному старту передувала відповідна робота експертних організацій, наукових установ і урядових інституцій. Сама робота над стратегією розпочнеться з визначення конкретних економічних показників, яких потрібно буде досягти країні.

"Національна економічна стратегія – це головні вектори, за якими буде розвиватися Україна: стимули для промисловості, стимули для агросектору, стимули для видобування, транспортні коридори, стимули для IT та R&D, стимули для інфраструктури та внутрішніх перевезень, стимули для енергетичного сектору.

Ініціативи, закладені у стратегії, будуть виділені у державні цільові програми і почнуть реалізовуватися вже з 2021 року", - йдеться у повідомленні.

Акселератори переходу до інноваційної моделі:

  • Зміни у підходах до державного управління. Необхідно забезпечити чіткий розподіл відповідальності, усунути дублювання повноважень, викорінити корупцію, забезпечити верховенство права.
  • Зміни у якості економічного зростання. Без економічного зростання неможливо подолати бідність та забезпечити підвищення рівня життя широких верств населення. Необхідними є зміни саме у якості економічного зростання - воно має стати інноваційним, інклюзивним та стійким.
  • Зміни у політиці зайнятості – зайнятість із гідною оплатою праці скорочує як абсолютну, так і відносну бідність, зменшуючи завдяки цьому нерівність.
  • Зміни у сферах охорони здоров’я і освіти. Освітні процеси сьогодні мають враховувати тенденції майбутнього. Мають оновлюватися освітні стандарти, освітній процес повинен будуватися на основі інклюзивності та цифровізації, формуватися та розвиватись освітньо-наукові кластери.

"Економічне благополуччя країни напряму залежить від сфери охорони здоров'я. Пандемія коронавірусу показала, що необхідно вкладати ресурси як у побудову сильної системи охорони здоров’я та забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення, так і налагодження власного виробництва критично необхідної продукції", - додав міністр економіки.

Нагадуємо:

Як повідомлялося, 14 серпня відбулася зустріч прем'єр-міністра з представниками великого бізнесу за участю представників Офісу президента і керівництва Національного банку України.

На порядку денному стояла Розробка національної економічної стратегії України на найближчі десять років. На зустрічі були присутні власники і топ-менеджери понад 50 компаній.

Під час зустрічі були представлені сім векторів розвитку України, які ляжуть в основу розробки "Національної стратегії 2030": промисловість, агросектор, видобуток, транспортні коридори, IT і R&D, інфраструктура та енергетичний сектор.

Близько 60 компаній і щонайменше 30 аналітичних центрів об'єдналися в Центр економічного відновлення, на базі якого розроблятиметься Національна економічна стратегія-2030.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: