Фонд гарантування знову спробує продати олійні активи "Дельта Банку"

П'ятниця, 28 серпня 2020, 09:26
 

Фонд гарантування вкладів фізосіб оголосив, що 31 серпня відбудеться повторний продаж пулу активів АТ "Дельта Банк" на майданчику "Дебтекс Україна", початкова ціна лоту - 460,26 млн грн.

Про це повідомляє прес-служба Фонду.

Зазначається, що у складі пулу - 14 прав вимоги за кредитними договорами та 7 майнових прав за кредитами, а також дебіторська заборгованість.

У забезпеченні за кредитами - об`єкти з переробки сільськогосподарської продукції в Одеській області. Деякі активи перебувають у заставі Національного банку й АТ "Укрексімбанк".

Реклама:

Початкова ціна лоту – 460,26 млн грн. Торги відбудуться за голландською моделлю аукціону.

"Мова йде про продаж саме кредитів і прав вимоги, тобто боргів, а не безпосередньо об’єктів нерухомості чи майна у заставі за ними. Це означає, що при купівлі цих активів інвестор отримує можливість працювати з проблемними кредитами.

Зокрема, в заставі за кредитами у складі пулу: комерційна нерухомість загальною площею 39,354 м² та земельна ділянка площею 8,58 га, на якій розташована ця нерухомість; діючий олійно-жировий виробничий комплекс із доступом до під'їзної залізничної колії та морського транспортного порту; 5,4 га земель комерційного призначення, на яких передбачалося будівництво морського комплексу з перевантаження зернових та двостороннього пірсу; діючий олійно-жировий комбінат із виробництва маргарину, соняшникової олії та майонезу, розташований на 5,34 га промислових земель поруч із залізничними коліями", - пояснили у ФГВФО.

Усі ці об’єкти розташовані в Одеській області.

Нагадаємо:

У липні Фонд гарантування вкладів фізосіб виставив на продаж кредити та права вимоги Дельта Банку. У забезпеченні за кредитами – об`єкти з переробки сільськогосподарської продукції, якими раніше цікавився власник "Кернел" Андрій Веревський. 

Раніше компанія Веревського ТОВ "ФК"Скай" стала переможцем аукціону з продажу цього пулу активів Дельта Банку на 4,9 млрд грн, запропонувавши за нього 182,5 млн грн (відповідно знижка становила 96%).

Згодом НБУ та Фонд гарантування визнали, що торги пройшли з маніпуляціями та скасували результати торгів.

Цьому передував попередній аукціон, де "Скай" Веревського погодився заплатити за ці ж активи 906 мільйонів гривень, проте згодом угоду заблокувала компанія, що не брала участь у торгах.

Після цього розгорівся скандал. У процес втрутилися незадоволені продажем вкладники "Дельта банку". Фонд заявив, що, ймовірно, торги відбулися з певною змовою. Він звернувся до НБУ та Укрексімбанку з пропозицією не визнавати результати торгів.

Співрозмовники ЕП, близькі до фонду, визнали, що торги пройшли з маніпуляціями.

На думку представників фонду, близьких до процесу торгів, Веревський не збирався платити за ці активи 906 млн грн.

"У тих торгах брала участь компанія "Фінгруп фактор", яка підняла ціну до стартової — 897 млн грн. Потім "Скай" Веревського підвищила її на 1% до 907 млн грн, але ці гроші Веревський не заплатив і, судячи з усього, не збирався.

У фонд принесли складений заднім числом судовий позов, у якому торги визнавалися недійсними. "Кернелу" просто треба було зірвати торги.

Ймовірно, після цього її представники провели переговори з конкурентами, а потім купили актив з таким великим дисконтом", — пояснює співрозмовник ЕП, близький до Фонду гарантування.

Історію з продажем олійно-жирових активів Дельта Банку розслідувало ДБР.

Читайте також: Як Веревський придбав активи "Дельта банку" з дисконтом 96%

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: