"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Зеленський: Уже є приклади, коли українці беруть іпотеку під 10%

Вівторок, 11 серпня 2020, 18:50
 

Президент Володимир Зеленський заявив, що українці повинні мати можливість придбати житло в кредит під доступні відсотки – хоча б під 10% річних, бо банківські ставки за іпотекою, які існували досі, – "просто непідйомні для багатьох українських сімей".

Про це повідомляє прес-служба Офісу президента.

За словами президента, одне з основних завдань нинішньої влади - щоб іпотека в Україні була під 10% річних і менше. 

"Ми боролися впродовж року. На це працював і уряд, і Офіс президента, і Національний банк, і інші банки. Зараз є домовленості, і вони вже втілюються в життя – зараз іпотека знижена. У деяких банках – іпотека під 10%. В цілому було головне завдання: якщо буде іпотека 10% – ми дійсно допоможемо людям, які зможуть дозволити собі купівлю житла", – сказав Зеленський.

Реклама:

Він розповів, що до обрання президентом, сам брав іпотеку на купівлю житла на столичній Оболоні під "страшні відсотки" - 22-25%.

За його словами, високі відсоткові ставки за кредитами на житло створюють значне навантаження на бюджет родини, адже майже весь заробіток доводиться віддавати банку. 

"Є складнощі, я знаю. Вони пов’язані з обліковою ставкою Національного банку та з інфляцією. Але всі ці складнощі – технічні, всі вони з часом будуть нівельовані. Зараз найголовніше – вже є сигнал і є приклади: люди можуть і беруть іпотеку під 10%", - заявив президента та додав, що це тільки початок. 

За інформацією заступника керівника Офісу президента Юлії Ковалів, за перший місяць роботи програми з надання доступної іпотеки для населення загальний обсяг наданих позик склав 75 млн грн (понад 200 іпотечних кредитів). В ОП прогнозують, що до кінця року іпотечний портфель банків може становити не менше 3 млрд грн. 

Нагадаємо:

Президент Володимир Зеленський переконаний, що комерційні і державні банки в Україні повинні давати іпотечні кредити максимум під 10% річних.

Читайте також: Іпотека під 10% вже у 2020-му: що там з обіцяними доступними кредитами на житло

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: