"4 місяці безрезультатних перемовин з МОЗ": виробники засобів захисту хочуть зустрічі із прем’єром

Четвер, 25 червня 2020, 18:36
 

Асоціація "Укрлегпром" звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо необхідності забезпечення механізму постачання вітчизняних засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) для протидії Covіd-19 та захисту медиків.

Про це повідомляє пресслужба Асоціації.

"Не дивлячись на суттєві успіхи українських підприємств у розробці та виготовленні новітніх захисних матеріалів і виробів, а також на шалений попит інших країн на ЗІЗ made in Ukraine, перевага уряду, традиційно, була надана ввезенню імпорту, та ще й з одночасною забороною експорту аналогічних товарів. Тобто, галузь свідомо знищується", - йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що за 4 місяці переговорів не вдалося прийти до реальних дій та кроків: МОЗ не розробило реальну номенклатуру потреб у засобах індивідуального захисту різних рівнів та ТУ, відсутні випробувальні лабораторії (але імпорт можна реалізовувати без випробувань), мито на ввезення 2-х кодів сировини для ЗІЗ не скасовано (але досі діють тимчасово запроваджені пільги на імпорт готових ЗІЗ).

Реклама:

Асоціація зазначає, що  25 травня керівник Офісу Президента Андрій Єрмак порушив питання формування держрезерву, серед іншого – і засобів індивідуального захисту. Запас має бути розрахований не менш як на тримісячні потреби.

"Згідно з оприлюдненими даними, місячна потреба складає понад 4,3 млн.штук захисного одягу лише для медичної сфери. Це значний обсяг для завантаження виробничих потужностей і людських ресурсів у реальному сектор", - відмічають в "Укрлегпромі".

Також "Укрлегпром" заявляє, що Мінекономіки разом з МОЗ мають чітко визначити номенклатуру захисного одягу з різними ступенями захисту відповідно до вимог безпекових рівнів працівників у різних умовах, – з яких повинен бути сформований держрезерв.

Нагадуємо:

18 травня через місяць після укладеної угоди Міністерство охорони здоров’я перерахувало 17,4 мільйона гривень приватній фірмі "Меддів" за костюми біозахисту, які на 40% дорожче, ніж костюми, які державне підприємство "Медичні закупівлі" намагалось закупити в українського виробника. 

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: