"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Суд може змусити українців повернути Фонду гарантування вкладів 100 мільярдів

Середа, 24 червня 2020, 18:56
 

Ретроспективне визнання неконституційним закону про систему гарантування вкладів фізичних осіб може призвести до визнання діяльності Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) незаконною, наслідки чого будуть руйнівними і для фінансової системи загалом.

Про це заявила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова, передає Інтерфакс-Україна.

"Якщо це рішення матиме ретроспективну дію (...), це призведе фактично до того, що діяльність Фонду за весь час його існування буде визнана незаконною. А це значить, що всі внески, які виплачували комерційні банки за час існування Фонду, потрібно буде повернути банкам. (...) А 2 млн вкладників, які отримали від фонду майже 100 млрд грн, змушені будуть повернути ці кошти до ФГВФО", - сказала вона.

Рожкова додала, що це може призвести до того, що всі рішення щодо ліквідації банків, створення перехідних банків, щодо продажу активів із балансів неплатоспроможних банків потрібно буде визнати незаконними і повернути їх до того стану, в якому вони були на момент, коли потрапили до ФГВФО.

Реклама:

"Тому наслідки такого рішення можуть бути руйнівними для фінансової системи або загалом для існування нормальної інфраструктури фінансової системи. Крім того, це будуть, звісно, дуже великі втрати для бюджету", - наголосила Рожкова.

За її словами, у разі, якщо рішення КС поширюватиметься лише на майбутні періоди, то це може зупинити зниження ставок.

"Переважна більшість вкладів у банківській системі на сьогодні - це вклади звичайних громадян... до 200 тис. грн. Ризик для таких громадян підніметься, відповідно ціна не знижуватиметься. А якщо не знижуватиметься вартість депозиту, то ми маємо перестати говорити про потенційну можливість зниження вартості кредитів, включаючи іпотеку", - пояснила Рожкова.

Вона зазначила, що у всіх країнах є такі інституції, головним завданням яких є захист найуразливіших верств населення в разі настання кризових явищ.

Нагадуємо:

Після 4-річної паузи Конституційний суд поновив розгляд відповідності Конституції закону про Фонд гарантування вкладів фізосіб. Задоволення позову ставить під загрозу, зокрема, легітимність прийнятих Фондом рішень по Приватбанку.

30 червня о 12:00 КСУ продовжить розгляд справи за поданням Верховного Суду України (ВСУ) від 2015 року щодо відповідності Конституції закону №4452-VI "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Читайте також: Українці не забрали 3 мільярди гривень із збанкрутілих банків. Як отримати гарантовані державою депозити

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: