"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Батьківщина" та "За майбутнє" оскаржать у суді членство іноземців у наглядових радах держкомпаній

Понеділок, 15 червня 2020, 20:24
 

15 червня до Конституційного Суду надійшло подання 48 народних депутатів (нардепи "Батьківщина" та "За майбутнє"), які оскаржують право іноземців бути членами наглядових рад державних компаній. 

Про це повідомляє пресслужба КСУ.

Зокрема серед підписантів: Юлія Тимошенко, Сергій Власенко, Сергій Тарута Ярослав Дубневич, Антон Поляков, Анна Скороход, Антон Яценко. 

У поданні депутати відмічають, що Кабмін часто призначає незалежними членами наглядових ради стратегічних державних компаній іноземців, що на думку нардепів призводить до "втрати суверенності в управлінні", "неможливості реалізації власної національної стратегії розвитку", а також ставить під загрозу інформаційну і економічну безпеку країни.

Реклама:

Зокрема у документі згадуються держкомпанії: "Нафтогаз", "Укрзалізниця", "Укрпошта", аеропорт "Бориспіль", "Магістральні газопроводи України" тощо.

Також нардепи вважають, що право іноземців бути у наглядових радах порушує конституційні гарантії участі в управлінні державними справами виключно громадян України як єдиного джерела влади. 

"Включення до складу наглядових рад держкорпорацій та монополій...громадян іноземних держав безумовно є загрозою національній безпеці України. 

Указане обумовлено тим, що іноземець, зберігає правовий зв'язок зі своєю державою, підкоряється її законам і користується її захистом, що, у свою чергу, перешкоджає притягненню такої особи до відповідальності за шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України", - йдеться у документі.

На думку авторів клопотання, зазначені положення не відповідають ряду статей Основного Закону України.

Читайте також: "Прибрати іноземців з наглядових рад". Як "націоналізм" може добити держпідприємства

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!