Голова правління "Укрексімбанку": Банку буде потрібна докапіталізація

Вівторок, 28 квітня 2020, 11:31
 

"Укрексімбанк" планує у 2020 році звернутися по докапіталізацію до уряду, а для поліпшення операційної ефективності банку розглядають варіант викупу своїх єврооблігацій з ринку.

Про це в інтерв'ю виданню "Український капітал" заявив голова правління "Укрексімбанку" Євген Мецгер.

"Дійсно, не секрет, що в банку досить великий проблемний кредитний портфель. Дуже багато кредитних кейсів в стані реструктуризації. Частина з них носить формат відкладених проблем. Підсилює цей ефект пандемія і коронавірус, плюс пережиті кілька криз. Кожен з них давав певний виток проблемності.

Зараз не можна говорити про те, що це саме попередній менеджмент або попередньо-попередній. Кожен вніс свій "внесок" в цю ситуацію", - сказав Мецгер.

Реклама:

Голова "Укрексімбанку" зазначив, що на сьогодні NPL (непрацюючі кредити - ред.) банку перевищують 70 млрд грн.

"Ці проблеми накопичувалися не один рік. Є як об’єктивні чинники його формування - АТО, девальвація, політичний фактор, зараз пандемія, як і ймовірно людський фактор, який ми можемо м’яко схарактеризувати як "відсутність якісного корпоративного управління", - додав він.

За словами Мецгера, серед проблемних позичальників банку - "мало не увесь український бомонд".

"І всі власники, яких ми знаємо, судячи з їх суспільного життя, відчувають себе дуже непогано. Але в банку це виглядає по-іншому. Ми чітко усвідомлюємо, як непросто буде для банку спробувати в рамках закону, в юридичній площині довести, що цей хлопець або дівчина, що добре живуть, є власниками якогось проблемного кейса, і об’єднати це в єдиному провадженні.

І спробувати змусити його повернути борги державному банку. Будемо дуже істотні зусилля для цього докладати", - підкреслили в "Укрексімбанку".

Серед основних кейсів Мецгер, зокрема, назвав "Завод напівпровідників" (підприємство контролюється братами Клюєвими - ред.), "Веста Індустріал" (контролюється сім'єю Дзендзерських - ред.) та Лисичанський склозавод "Пролетарій" (власником називали бізнесмена Сергія Дунаєва - ред.).

У бюджеті коштів на докапіталізацію банку не передбачено, але "Укрексімбанк" веде діалог з Мінфіном та НБУ.

"Діалог з Міністерством фінансів, як представником власника, і з Національним банком, як регулятором, йде. Я не хочу цього приховувати.

Дійсно, додатковий капітал банку необхідний. Необхідний для того, щоб дати банку можливість розвиватися. При цьому в період пандемії нам необхідно надати підтримку ряду наших клієнтів і ключовим секторам економіки. Без додаткового капіталу ми цього зробити не зможемо", - підкреслив Мецгер.

Він заявив, що докапіталізація - це питання цього року.

"Формально, менеджмент спочатку обговорить ситуацію, що склалася, і прогноз діяльності з Наглядовою радою, а потім попросить її звернутися по докапіталізацію до уряду. На весь цикл, припускаємо, нам буде потрібно час до кінця 2 кварталу", - пояснив голова правління банку.

Крім цього, за словами Мецгера, у банку є багато напрацювань для покращення операційної ефективності.

Зокрема, як один із робочих сценаріїв розглядають викуп своїх облігацій з ринку, ставка за якими складає до 10% у доларах, та заміщення їх більш дешевими й довгостроковими ресурсами від МФО.

Нагадаємо:

У березні Євген Мецгер приступив до виконання обов'язків голови правління Укрексімбанку.

Відповідно до результатів стрес-тесту 2019 року, в "Укрексімбанку" за базовим макроекономічним сценарієм була встановлена потреба в капіталі на 9,8 млрд грн, а за несприятливим макросценарієм - на 17,5 млрд грн.

Відповідно до даних банку, з урахуванням здійснених ним заходів, на 01.09.2019 року потреба в капіталі за базовим макросценарієм зменшилася до 3,7 млрд грн, за несприятливим макросценарієм - до 12,2 млрд грн.

Оцінка стійкості базувалася на таких макроекономічних припущеннях НБУ щодо курсу на кінець 2019 року: для базового сценарію - 30 грн/дол, для несприятливого сценарію - 37 грн/дол.

За результатами стрес-тесту 2018 року, у банку за несприятливим макросценарієм було встановлено нестачу капіталу на 10,97 млрд грн. Банк мав покрити цей дефіцит за рахунок виконання плану реструктуризації до кінця 2019 року.

За даними Мінфіну, за 2019 рік обсяг непрацюючих кредитів в "Укрексімбанку" скоротився на 17%, або на 14,2 млрд грн - до 69,5 млрд грн (з них 67,8 млрд грн - борги юросіб). Частка NPL в кредитному портфелі - 58%. Кредитний портфель банку фактично повністю складається з кредитів юросіб – 98%. Основна складова NPL - позики, видані до 2014 року, та кредити АР Крим.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: