На кінець 2020 року рівень інфляції становитиме 6% — Смолій

Четвер, 23 квітня 2020, 14:13
 

У 2020 році інфляція залишиться у цільовому діапазоні 5% +/- 1 в.п - помірно прискориться у подальші місяці та на кінець 2020 року становитиме 6%, тобто залишиться в межах цільового діапазону.

Про це заявив голова НБУ Яків Смолій 23 квітня під час брифінгу щодо рішень Правління Національного банку з монетарної політики.

За його словами, у березні-квітні інфляція була нижчою, ніж очікувалося, попри тимчасове зростання цін протягом перших тижнів карантинних заходів.

"У минулому місяці зростання споживчих цін у річному вимірі сповільнилося до 2,3%.

Реклама:

Зростання цін стримували насамперед три фактори: здешевлення енергоносіїв на світових ринках, відображення залишкових ефектів від торішнього зміцнення гривні, а також збільшення пропозиції сирих продуктів харчування. Ці чинники переважили зворотний тиск на ціни з боку березневого послаблення гривні та ажіотажного попиту на окремі товари після запровадження карантинних заходів", - розповів Смолій.

За попередніми даними онлайн-моніторингу НБУ, інфляція у квітні також залишатиметься низькою.

"Підвищений попит на товари першої необхідності та ажіотаж на валютному ринку, спричинений психологічними чинниками, досить швидко вичерпалися.

Тож ціни на більшість продуктів харчування та ліки, які зросли під час перших тижнів карантину, впродовж останніх тижнів знижувалися", - додали в НБУ.

Він підкреслив, що у 2020 році інфляція залишиться в цільовому діапазоні 5% +/- 1 в.п.

"Інфляція помірно прискориться в подальші місяці і на кінець 2020 року становитиме 6%, тобто залишиться в межах цільового діапазону. Заходи фіскальної та монетарної політик, спрямовані на підтримання бізнесу та населення, частково компенсують падіння споживчого попиту.

Однак споживчий попит залишатиметься пригніченим ще досить тривалий час після завершення дії карантину, і це стане на заваді зростанню інфляції понад цільовий рівень у поточному році", - заявив Смолій.

За його словами, інфляцію також стримуватиме зниження світових цін на енергоносії.

При цьому, у першому кварталі 2021 інфляція тимчасово вийде за межі цільового діапазону через ефект низької бази порівняння, але в подальшому уповільниться до рівня середньострокової цілі в 5%, де й залишатиметься надалі, заявили в НБУ.

Нагадаємо:

Після зниження на 0,3% у лютому споживчі ціни в Україні у березні виросли на 0,8%.

Споживчі ціни в лютому 2020 року порівняно із січнем знизилися на 0,3% - до 2,4%, з початку року – на 0,1%.

Інфляція на споживчому ринку у січні 2020 року порівняно з груднем 2019 року становила 0,2%, із січнем 2019 року - 3,2%.

У 2019 році зростання споживчих цін в Україні сповільнилось до 4,1% у порівнянні з 9,8% у 2018 році.

У 2017 році показник інфляції становив 13,7%, у 2016 - 12,4%, у 2015 - 43,3%.

Читайте також: "Жахливо" низька інфляція. Чого чекати від НБУ та споживчих цін

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: