Бізнес прокоментував проєкт з продажу необробленої деревини через Prozorro

Середа, 5 лютого 2020, 17:35
 

Європейська Бізнес Асоціація позитивно оцінює бажання держорганів знайти оптимальний механізм реалізації необробленої деревини переробникам, проте має кілька застережень щодо змісту проєкту.

Про це повідомляє прес-служба Асоціації.

"Європейська Бізнес Асоціація позитивно оцінює бажання державних органів знайти оптимальний механізм реалізації необробленої деревини переробникам, адже після скасування наказу № 42 питання продажу необробленої деревини та контролю за її реалізацією лишалось неврегульованим.

Це серед іншого призводило до низки проблем із забезпеченням деревообробних підприємств сировиною", - заявили в ЄБА.

Реклама:

 В організації зазначають, що платформа Prozorro – важливий антикорупційний інструмент, завдяки якому вдається наводити лад в державних закупівлях, проте, за словами ЄБА, не для всіх товарів та галузей підходять механізми, які пропонує Prozorro.

"Зокрема, на переконання експертів Комітету деревообробної та меблевої галузі Асоціації, таким товаром є деревина. Крім того, у експертів Асоціації є декілька важливих застережень щодо змісту проекту", - підкреслили представники бізнесу.

 В Асоціації наголошують, що правом брати участь у торгах мають бути наділені виключно реальні виробники.

"Участь у торгах компаній-трейдерів призведе до здорожчання деревини, оскільки для них лісосировина є матеріалом для перепродажу, тоді як для деревообробників – основою виробництва", - йдеться у заяві.

"Питання також викликає розмір винагороди – 1,5 відсотка ціни продажу лота, яка є оплатою послуг з організації та проведення аукціону. Необхідно зазначити, що необроблена деревина вже протягом тривалого часу реалізовувалась через систему електронних торгів.

При цьому розмір вищезазначеної винагороди коливався в діапазоні від 0,3 до 0,5%", - додають в ЄБА.

Також, за словами представників бізнесу, актуальним залишається питання стартової ціни лота, яка встановлюється організатором аукціону на базі його собівартості з урахуванням попиту та пропозиції раніше проведених аукціонів та має обов’язково враховувати реальну ситуацію на ринках готової продукції.

 Підкреслюється, що наведені фактори можуть сприяти подорожчанню необробленої деревини.

Нагадаємо:

В Україні з 1 лютого розпочався експериментальний проєкт, відповідно до якого необроблена деревина буде продаватись лісокористувачами тільки на прозорих електронних аукціонах.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: