Астрономи виявили найбільш віддалену групу ранніх галактик

Вівторок, 7 січня 2020, 15:57
 

Міжнародна команда астрономів, яка частково фінансується NASA, виявила найбільш віддалену групу ранніх галактик: тріо галактик датується часом, коли Всесвіту було 680 мільйонів років, або менше ніж 5% від його теперішнього віку в 13,8 мільярдів років.

Про це повідомляє NASA.

Зазначається, що група галактик отримала назву EGS77.

Реклама:

"Молодий Всесвіт був наповнений атомами водню, які настільки послаблюють ультрафіолетове світло, що блокують видимість ранніх галактик.

EGS77 - перша галактична група, яку ми "піймали" через розсіювання цього космічного туману", - заявили астрономи.

У NASA пояснили, що науці відомі більш віддалені окремі галактики, але EGS77 - найбільш віддалена на сьогодні група галактик з конкретними довжинами хвиль ультрафіолетового світла, виявленими шляхом реонізації.

"У своїй першій фазі Всесвіт був плазмою частинок, які світилися: електронів, протонів, атомних ядер та світла. Атоми ще не існували. Всесвіт перебував в іонізованому стані, подібному до газу всередині неонової лампи або флуоресцентної трубки. Після розширення і охолодження Всесвіту протягом приблизно 380 тисяч років електрони і протони об'єдналися в перші атоми - більше 90% з них становив водень.

Сотні мільйонів років потому цей газ утворив перші зірки та галактики. Але сама присутність цього рясного газу створює проблеми для виявлення галактик у ранньому Всесвіті: його атоми легко поглинають і швидко випромінюють далеке ультрафіолетове світло, відоме як альфа-випромінювання Lyman, яке має довжину хвилі 121,6 нанометрів", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо:

Космічний телескоп TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) виявив нову планету в зоні населеності - вона таких же розмірів як Земля, планета обертається навколо зірки, і на ній потенційно може бути життя.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: