Бізнес пропонує закладати акцизний податок на сигарети в ціну "оптовикам"

Понеділок, 13 січня 2020, 16:40
 

Бізнес-середовище пропонує врегулювати ситуацію з акцизним податком, як альтернатив пропонується переформатування сплати акцизу та закладення його в ціну оптовими торговцями, які є великими гравцями ринку.

Про це повідомляє Європейська Бізнес Асоціація 

Як повідомляється, в 2015 році з метою поповнення місцевих бюджетів до переліку податків було додано акцизний податок з роздрібного продажу, який становить 5% та сплачується при реалізації алкогольних напоїв, тютюнових виробів і пального. Водночас, на думку бізнесу, запровадження цього податку викликало багато дискусій та прогнозів щодо невиконання плану по його збору.

З 2016 року ставка 5% акцизного податку з роздрібної реалізації пального була додана до основної ставки, яку сплачують імпортери або виробники. Однак, враховуючи те, що розподіл податків не відбувався автоматично, затримки у надходженні до місцевих бюджетів становили до 3-х місяців.

За інформацію Державної податкової служби, у 2019 році виконання плану по збору акцизного податку з реалізації  суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів виконано лише на 42%. На думку ЄБА це означає, що велика кількість недобросовісних підприємців, на даний момент, просто ухиляється від сплати відповідних податків.

За словами бізнес-спільноти пояснень подібній ситуації може бути кілька.

По-перше, реалізація без використання РРО дозволяє реалізовувати пачку тютюнових виробів без сплати 5% акцизу, який можна покласти як різницю безпосередньо в кишеню реалізаторів.

По-друге, на сьогодні в країні існує близько 55 тис. роздрібних точок, однак, лише 300 податківців, уповноважених здійснювати контроль, що фізично унеможливлює контроль усіх торгових точок.

По-третє, вартість ліцензії на роздрібну торгівлю дозволяє заробити набагато більше ніж витрати на неї (вартість ліцензії для торгівлі тютюновими виробами складає від 250 грн до 2 тис грн на рік), а в деяких випадках і взагалі підприємці її не оформлюють.

Альтернативою вирішення даної ситуації може бути переформатування сплати даного податку та закладення його в ціну оптовими торговцями, які є великими гравцями ринку. Крім того, здійснювати контроль також буде значно легше, адже, за інформацією ДПС, на сьогодні видано більше 100 оптових ліцензій.

"Сплата податку відбуватиметься виходячи з максимальної роздрібної ціни та на основі даних РРО. При реалізації продукції роздрібним торговцям у вартість податок вже буде включено. Тоді як раніше лише роздрібний торговець закладав це у вартість для кінцевого споживача, хоча, фактично, сам податок міг і не сплачуватись.

Що важливо – для кінцевого споживача на вартість продукції дана процедура жодним чином не вплине, однак, слугуватиме одним з інструментів поступової детінізації сфери", - пояснила керівниця FMCG напрямку ЄБА Крістіна Лініченко

На даний момент дана норма закладена в проєкти законів №2501, №2502 та №2503, а також №1210. Тож бізнес-спільнота закликає Верховну Раду звернути на це увагу при прийнятті фінального рішення.

Нагадуємо:

Раніше Європейська Бізнес Асоціація також наголошувала на необхідності скасувати марку акцизного податку на винах, де вартість самої марки у 19 разів перевищує ставку акцизу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"