Коломойський позбувся боргів перед Приватбанком на 7,5 мільярда в суді — ЗМІ

Середа, 13 листопада 2019, 09:50
 
фото нв

Суд визнав недійсними деякі положення низки кредитних договорів, укладених між Приватбанком і компаніями з групи "Приват" в 2006-2016 роках.

Про це пише Finbalance.

Так, 4 листопада Північний апеляційний госпсуд задовольнив позов ТОВ "Тех-Трейд-Інвест" до Приватбанку, ТОВ "Парктур", ТОВ "Скорзонера", ТОВ "Шелта", ТОВ "Аспект" та визнав недійсними деякі положення низки кредитних договорів, укладених між Приватбанком і відповідачами.

Підставами для такого судового рішення стало те, що "спірними умовами кредитних договорів фактично визначено додаткову плату, що створило ситуацію подвійної оплати за користування кредитом".

Реклама:

За оцінками суду, відповідні положення кредитних договорів передбачали оплату за користування позиками "двома паралельними способами - а саме проценти за користування кредитом, виходячи з процентної ставки визначеної в договорах, та проценти "R" або винагорода за користування кредитом, сплата яких визначена у формулах, до яких включено також дані щодо офіційного курсу гривні до долару США".

"Оскаржувані пункти вказаних кредитних договорів порушують права позивача, оскільки фактично збільшують суму заборгованості позичальників за кредитними договорами, виконання зобов`язань за якими забезпечено іпотекою належного позивачу майна та відповідно на яке банк набуває права звернення стягнення у випадку невиконання позичальниками умов вказаних кредитних договорів", - йдеться в тексті постанови.

"Колегія суддів вважає, що має місце порушення вимог принципу справедливості, добросовісності і розумності, і сплата винагороди (комісії) в установленому спірним договором порядку та розмірі не відповідає вимогам розумності та справедливості договору, передбаченим в ст. 627 Цивільного кодексу", - йдеться в постанові Північного апеляційного госпсуду.

Як випливає із судових матеріалів і довідок Приватбанку, наданих у грудні 2016 року й січні 2017 року, сукупний обсяг згаданих нарахувань за "процентами "R" або винагородою за користування кредитом" за відповідними кредитними договорами сягає майже 7,5 млрд грн, що в рази перевищує максимальний розмір ліміту кредитних договорів і основну суму боргу за кредитами.

За даними держреєстру, одним із засновників ТОВ "Тех-Трейд-Інвест" є ТОВ "Скорзонера", кінцевими бенефіціарами якого є Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов.

За даними системи YouControl, ТОВ "Скорзонера" ​​є засновником туристичного комплексу "Буковель".

Читайте також:

Тіні Приватбанку. Що Коломойський наобіцяв Кабміну та НБУ і не виконав

"З таким настроєм слона не продати". Чи домовиться Коломойський з державою щодо кредитів Приватбанку

Коломойський проти Приватбанку: хто кого перемагає в Лондонському суді

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!