Уряд не повинен втручатися в ціноутворення на енергоносії – прем’єр

П'ятниця, 30 серпня 2019, 16:59

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що уряд не повинен втручатися адміністративними рішеннями в ціноутворення на енергоносії.

Про це він сказав під час зустрічі з журналістами 30 серпня.

Відповідаючи на питання про ціни на газ для населення, Гончарук зазначив: "Я вважаю, що тут є дві складові: перша складова – уряд взагалі не повинен втручатися адміністративними рішеннями в ціноутворення, навіть на енергоносії. Це неправильно", - сказав він.

"Коли політик починає втручатися в ціну, це призводить до двох речей: до неефективності, до корупції і до популізму. Цього не повинно бути", - заявив він.

Реклама:

"Якщо є якась частина населення, яка сама не справляється з ринковою ціною, держава повинна допомогти. Ми маємо зрозуміти хто це, і допомогти їй прямо, вплоть до того, що оплатити за неї вартість цього ресурсу", - додав прем’єр.

"Тому коли ми говоримо про платіжку, тобто про цифру, яку людина побачить, то це проблема уряду. І треба працювати над тим, щоб по-перше, цифри не підвищувалися, і ми будемо робити для цього все від нас залежне", - сказав Гончарук.

З іншого боку, додав прем’єр, ті люди, які не можуть справитись з існуючими цифрами, мають отримати відповідну допомогу держави.

"Ми зараз уважно вивчаємо ситуацію на енергетичних ринках. Звичайно, важко реагувати в перші тижні роботи на якісь виклики, які з’являться, але я думаю, що ми з будь-якої ситуації знайдемо достойний вихід", - наголосив він.

Гончарук також повідомив, що візит місії Міжнародного валютного фонду в Україні очікується з 10 до 24 вересня поточного року.

Нагадаємо:

Місія МВФ працювала в Україні у травні-2019, проте поїхала без рекомендацій щодо виділення чергового траншу.

Глава місії МВФ Рон ван Роден тоді заявив про готовність Місії повернутися до Києва одразу після того, як новий уряд визначиться з пріоритетами своєї політики.

Водночас експерти МВФ дійшли висновку щодо реалістичності грошово-кредитної і податково-бюджетної політики, зазначив Рон ван Роден.

За прогнозами НБУ, угоду про нову програму розширеного фінансування з МВФ на термін 3-4 роки обсягом від 5 млрд дол до 10 млрд дол може бути досягнуто до кінця цього року, що дозволить до січня отримати перший транш у розмірі близько 2 млрд дол .

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!