Зеленський пропонує Раді відтермінувати штрафи для власників "євроблях"

Четвер, 29 серпня 2019, 16:17

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект, яким пропонує відтермінувати застосування штрафів за порушення порядку ввезення транспортних засобів на митну територію України.

Відповідний законопроєкт №1030 зареєстрований на сайті Ради.

Наразі текст законопроекту відсутній.

Президент визначив цей законопроект як невідкладний.

Реклама:

За даними ДФС, 25 листопада 2018 року в Україні перебувало близько 640 тис авто, які потребували розмитнення.

За даними фіскалів, з моменту набуття чинності закону темпи розмитнення були слабкими, а з кінця січня вони почали зростати.

Так, з 25 листопада 2018 року до 22 лютого 2019 року, коли водіям надавалася 50-відсоткова знижка на акциз, митниці оформили понад 218 тис транспортних засобів. Результат — 13,6 млрд грн сплачених податків.

Із загальної кількості оформлених машин 140 тис — це "євробляхи", які до цього перебували в Україні в режимі транзиту або тимчасового ввезення. Решта — близько 78 тис — авто, які були вперше завезені в країну й одразу отримали українські номери.

З 23 лютого, коли закінчився пільговий період із застосування пониженої ставки акцизного податку, по 18 серпня було оформлено ще 107,6 тис авто. Від другої хвилі розмитнень бюджет отримав майже 7,7 млрд грн.

Таким чином, за даними ДФС, за дев'ять місяців українські номери отримали трохи більше половини авто з іноземною реєстрацією.

Нагадаємо:

22 серпня завершився термін, протягом якого власники авто з іноземною реєстрацією мали можливість законно їх розмитнити і зареєструвати.

За найскромнішими оцінками, в Україні залишається понад 300 тис таких транспортних засобів. Усім їм загрожують штрафи до 170 тис грн і конфіскація.

Читайте також: Останній шанс: що нова влада робитиме з "євробляхами"

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: