Частка "Газпрому" на ринку газу ЄС знижується

Понеділок, 19 серпня 2019, 17:46

Два найбільших постачальника природного газу в Європу, норвезький Equinor і російський "Газпром", втратили свої частки ринку вперше щонайменше за чотири роки на тлі потроєння імпорту скрапленого природного газу (СПГ) за останні 10 місяців.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Імпорт СПГ в Європу підскочив на тлі нижчого, ніж очікувалося, спотового попиту з боку Азії, зокрема через що європейські ціни на газ впали до 10-річних мінімумів.

Частка СПГ серед газу, що постачається у Західну та Центральну Європу, зросла до 14% у період з жовтня 2018 року по серпень 2019 року з 5% за той же період 2017-18 років.

Реклама:

Частка норвезького газу знизилася до 33% з 38% - це багаторічний мінімум, показують підрахунки Refinitiv.

Частка "Газпрому" знизилася на 1%, до 32%. Але це було перше зниження з 2014-2015 рр., коли "Газпром" постраждав через низький попит на газ у Європі.

Частка СПГ зі США, який доставили в північно-західну Європу, становила 2% від загальної кількості постачань газу в регіон.

Незважаючи на втрату частки ринку, загальний експорт природного газу в Європу збільшився, оскільки регіон імпортував на 9% більше газу з жовтня по серпень порівняно з аналогічним періодом 2017-2018 років.

"Найбільша частина приросту, яку ми спостерігаємо в поточному році щодо постачань з Росії, припадає на Словаччину та Чехію - країни, які не мають прямого доступу до СПГ, і яким потрібно підготувати сховища на випадок, якщо транзит через Україну зупиниться з січня 2020 року", - сказала Марина Циганкова, аналітик ринку газу.

Договір про транзит газу між Росією та Україною закінчиться наприкінці цього року. Відсутність прогресу в переговорах спонукає Європу накопичувати газ, щоб запобігти можливим перебоям у постачанні взимку.

Нагадаэмо, Росія хоче укласти з Україною короткострокову угоду про транзит газу в Європу, щоб виграти час для завершення будівництва газопроводів в обхід української ГТС.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: