"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кабмін зобов'язав "Нафтогаз" продавати газ на ТЕС Ахметова за зниженою ціною

Середа, 14 серпня 2019, 16:12

Кабінет міністрів зобов'язав НАК "Нафтогаз" продавати газ Луганській ТЕС по ціні 2895 грн за тисячу кубометрів - приблизно на 40% дешевше, ніж ціна газу для населення.

Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні 14 серпня, повідомляє у Facebook представник президента у Кабміні Андрій Герус.

Таке рішення Кабмін аргументує тим, що через блокаду постачання вугілля до Луганської ТЕС з території РФ електростанція перейшла на виробництво електрики з газу, у результаті чого вартість виробленої нею електроенергії зросла.

Тому в уряді вирішили ухвалити рішення, яким знизять ціну газу для Луганської ТЕС, щоб зменшити її збиток від виробництва електрики із газу.

Реклама:

Луганська ТЕС належить "ДТЕК" Ріната Ахметова.

"Раніше ДТЕК купив вугільні шахти у Ростовській обл РФ, інвестував у ті шахти значні кошти. Тобто прийняв рішення працювати у РФ, взяв на себе усі можливості та ризики, пов`язані із роботою у РФ. Останні три роки ДТЕК поставляв вугілля із Ростовської області на Луганську ТЕС, перекладав це у тарифи споживачів по формулі Роттердам, а прибутки клав собі у кишеню (ну, може, ділилися із корумпованими партерами по Роттердаму, але ми типу цього не знаємо).

Але як тільки Росія вирішила перекрити поставки вугілля, і довелося використовувати газ, то ДТЕК відразу прийшов до держави. Щоб усі тимчасові збитки перекласти на державний "Нафтогаз України". Приватизація прибутків, націоналізація збитків", - прокоментував рішення Кабміну Герус.

За його словами, 8 інших ТЕС, які належать групі ДТЕК, продають свою електроенергію дорожче, аніж електроенергія коштує у Словаччині чи Білорусі.

"Компанія ДТЕК зараз продає своє вугілля по ціні майже 100 дол/т, хоча вугілля у Роттердамі коштує 50 дол/т. Більше ніхто у світі не може продавати вугілля по 100 дол, тільки ДТЕК на "немонопольному" ринку України", - додав він.

"По-моєму, це безпрецедентне рішення - вперше за всю історію Нафтогаз зобов’язали продавати газ по спецціні приватній компанії (яка не виробляє тепло)", - вважає представник президента.

Нагадаємо:

29 липня Луганська ТЕС ("ДТЕК Східенерго") через відсутність поставок вугілля з Російської Федерації перейшла на використання природного газу.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: