"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Облікова ставка була знижена одноголосно — НБУ

Понеділок, 29 липня 2019, 16:10
 

Всі члени Комітету монетарної політики Національного банку за підсумками засідання 17 липня висловилися за зниження облікової ставки.

Про це йдеться в протоколі засідання, передає прес-служба регулятора.

Так, вісім членів комітету підтримали зниження облікової ставки на 0,5 процентного пункту, один - на 1 п.п. Він зазначив, що на користь такого кроку свідчить ревальваційний тиск на гривню внаслідок підвищеного інтересу нерезидентів до ОВДП. Також він враховує очікуване пом'якшення монетарної політики ФРС і ЄЦБ у відповідь на уповільнення економічного зростання.

В процесі обговорення члени Комітету зазначали, що наразі макроекономічні умови є сприятливими для продовження циклу пом'якшення монетарної політики, розпочатого НБУ в квітні.

Реклама:

Згідно з базовим прогнозним сценарієм, за умови поступового зниження процентної ставки її реальне значення буде залишатися високим, враховуючи поліпшення інфляційних очікувань. За таких умов інфляція повинна досягти мети 5% в кінці 2020 року.

Більшість членів комітету вважають, що НБУ повинен бути обережним в пом'якшенні монетарної політики, оскільки довіра до здатності НБУ досягати інфляційної мети тільки починає формуватися.

При цьому окремі члени КМП не виключали можливості прискорення пом'якшення монетарної політики в подальшому при появі ознак швидкої дезінфляції.

Нагадуємо:

Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку до 17%річних із 19 липня 2019 року.

16 липня Міністерство фінансів за результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики залучило до державного бюджету рекордні 33,3 мільярда гривень.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: