"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Кузні на Рибальському" заплатили 75,2 мільйона за Подільський міст

Понеділок, 6 травня 2019, 15:06
 

У квітні завод Сергія Тігіпка "Кузня на Рибальському" отримав 75,2 мільйона гривень за участь у будівництві Подільського моста.

Про це повідомляє Гліб Канєвський, голова експертної організації StateWatch, з посиланням на офіційний портал використання публічних фінансів.

Гроші перерахував генеральний підрядник будівництва мосту приватна фірма ТОВ "Еко-Буд-Трейд". Остання отримала кошти від комунального підприємства "Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва".

Інформація з порталу використання публічних фінансів
Інформація з порталу використання публічних фінансів

В 2017 році ТОВ "Еко-Буд-Трейд" за результатами тендерів уклало дві угоди з Дирекцією на будівництво Подільського моста на 4,33 млрд та 1,76 млрд гривень, загальною вартістю 6 млрд гривень. Тоді ж приватна фірма уклала договори субпідряду з "Кузнею на Рибальському", яка на той момент належала чинному президенту Петру Порошенку.

Реклама:

За інформацією "Bihus.Info" влітку 2017 року "Кузня" отримала 150 млн гривень за постачання металевих конструкцій для будівництва Подільського мосту. У свою чергу "Кузня" закуповувала товар у російського бізнесу.

З серпня 2018 року проводиться досудове розслідування за результатами будівництва даного мосту.

"Досудовим розслідуванням встановлено, що службовими особами КП "Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд Києва" можливо допущено розтрату бюджетних коштів в особливо великих розмірах з боку ПАТ "Мостобуд" та ТОВ "Еко-Буд-Трейд" під час будівництва Подільсько - Воскресенського мостового переходу через річку Дніпро, що виразилась в відсутності контролю за діяльністю генпідрядників при виконанні робіт по зобов'язаннях, які виникли при отриманні авансової виплати, завищенні вартості виконаних робіт і матеріалів, що підтверджено аудиторським висновком Київської міської державної адміністрації", - йдеться в судових матеріалах.  

Як відомо Подільський мостовий перехід будується з 1993 р.

Раніше StateWatch повідомляв, що завод "Кузня на Рибальському" отримав 22,9 млн гривень передплати за ремонт двигунів військового корабля.

Нагадуємо:

Завод "Кузня на Рибальському" (раніше "Ленінська Кузня") був створений у 1862 році.

У 1995 році його придбав Петро Порошенко, бізнес-активами якого управляє фонд Прайм Ессетс Капітал.

З початком війни на Донбасі завод освоїв виробництво нових розробок оборонного призначення. Там випускають бойові модулі і бронемашини, а також гранатомети і зенітні установки.

Із 2016 року Кабінет міністрів дозволив заводу здійснювати експорт товарів військового значення. Це допомогло підприємству, яке щорічно несло багатомільйонні збитки, збільшити кількість замовлень.

У 2017 році його прибуток склав 18,6 млн грн, а виручка 776 млн грн.

Восени 2018 року група "ТАС" Сергія Тігіпка досягла попередньої домовленості про покупку ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському".

За даними ЗМІ, Тігіпко заплатив Порошенко і Кононенко за "Кузню" близько 300 млн доларів.

Нагадаємо, що в кінці лютого 2019 року Тігіпко розповів, що планує побудувати на територіях заводу "Кузня на Рибальському" житловий масив і великий торгово-офісний центр.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!