АМКУ застеріг про можливе зростання цін на пальне через санкції Росії

Середа, 29 травня 2019, 17:11
 

Антимонопольний комітет України заявив, що обмеження з боку Росії створюють ризики, які можуть зумовити зростання цін на пальне у роздрібній мережі.

Про це йдеться у повідомленні на сайті АМКУ.

Оскільки близько 80% нафтопродуктів від загального обсягу імпорту ввозиться на територію України з Білорусі та Російської Федерації, ресурсне наповнення ринку та цінова ситуація на ньому безпосередньо залежать від стабільності поставок пального зі вказаних країн. Вітчизняні ринки бензинів, дизельного палива та скрапленого вуглеводневого газу в якості моторного пального є імпортозалежними.

З 1 червня вивезення з Російської Федерації на територію України бензинів моторних, дизельного палива та скрапленого газу буде можливим лише за наявності дозволу, виданого Міністерством економічного розвитку Російської Федерації.

Реклама:

Це створює ризики щодо обмеження конкуренції на ринку оптової торгівлі нафтопродуктами та може зумовити зростання цін на пальне в роздрібній мережі, в тому числі у зв’язку з необхідністю диверсифікації джерел поставок.

Про існуючі загрози стосовно ресурсного наповнення ринку АМКУ повідомив адміністрацію президента України, Раду національної безпеки і оборони України та уряд.

АМКУ зауважив, що пильно стежитиме за ситуацією з метою недопущення учасниками ринку порушень законодавства про захист економічної конкуренції. У разі виявлення таких порушень комітет вживатиме заходи відповідно до чинного законодавства.

Читайте також"Нафтові" санкції Росії: чи буде дефіцит пального в Україні

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: