Кількість ФОПів у країні зросла на 4%: лідирує комп’ютерне програмування

Четвер, 16 травня 2019, 13:24
 

В Україні за минулий рік кількість фізичних осіб-підприємців зросла на 4%, а найбільший приріст був серед ФОПів, що займаються комп’ютерним програмуванням.

Про це повідомляє прес-служба аналітичної системи YouControl із посиланням на власне дослідження.

"Це не дуже великий показник, а ріст не можна назвати стрімким, однак сама тенденція позитивна. Загалом на початку 2019 року в Україні нараховувалося понад 1,91 млн ФОПів", - зазначили в YouControl.

При цьому лише в ТОП-3 видах діяльності зареєстровано 314 тис., або 16% усіх ФОПів країни.

Реклама:

"Мова про такі КВЕДи, як "Роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах переважно продуктами, напоями та тютюном", "Роздрібна торгівля з лотків і на ринках іншими товарами" та "Комп'ютерне програмування"", - додали в YouControl.

Щодо показників приросту станом на початок року порівняно з початком 2019-го, за кількісним показником в ТОПі на першому місці - програмування (+20,7 тис. ФОПів), послуги перукарень і салонів краси (+10 тис.), інші види роздрібної торгівлі в неспеціалізованих магазинах (+5 тис.).   

А от за найбільшим відсотковим приростом перелік категорій різноманітніший, і в ньому лише один пункт присвячений торгівлі, хоча попереду все одно програмування:

Комп'ютерне програмування: +27,2%;

Оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах: + 23,8%;

Роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет: +23,3%;

Спеціалізована діяльність із дизайну: +22%;

Інші види освіти: +21,2%;

Надання інших інформаційних послуг: +21,1%;

Інша діяльність у сфері охорони здоров'я: +20,4%;

Діяльність у сфері архітектури: +19,2%;

Будівництво житлових і нежитлових будівель: +19,1%;

Інша діяльність у сфері інформаційних технологій і комп'ютерних систем: +17,7%.

Кількість ФОПів у ділових регіонах

У п’яти із шести обраних для дослідження ділових регіонів кількість ФОПів з початку 2018-го до початку 2019 року збільшилась. Хоча рівень росту в них помітно різнився:

у Харківській області показник зріс на 9%;

у Львівській - на 8%;

у Дніпропетровській - на 5%;

в Одеській - на 3,2%;

У Запорізькій - на 1,4%.

У Вінницької області показник упав на 0,5%.

Збільшення кількості ФОПів у згаданих регіонах – цілком очікуване та логічне, зазначають експерти.

"Це підтвердження тренду на концентрацію економічної активності в ключових ділових центрах країни, що характерний для держав, які розвиваються. Внутрішня міграція у країні йде в напрямку з провінції до так званих "полюсів росту", у яких концентруються людські та промислові ресурси, є вищий споживчий попит і сприятлива інфраструктура", – констатували у YouControl.

Як підкреслили у YouControl, цікаво й те, що як у цілому в Україні, в усіх шести регіонах найбільший приріст спостерігався за КВЕДом "Комп’ютерне програмування".

"Очевидно, саме ці регіони, які мають досить розвинені ІТ-ринки, і стали рушіями загального збільшення ФОПів за цим видом діяльності", - резюмували в YouControl.

Нагадаємо:

Раніше повідомлялося, що кількість ФОП у країні знизилася. Так, із 2017 року припинили діяльність 300 тисяч підприємців.

У березні депутати запропонували створити для IT-ФОПів окрему групу.

У травні глава Державної податкової служби Сергій Верланов назвав зловживанням ситуацію, коли великі компанії використовують для ведення бізнесу схему з фізособами-підприємцями.

Верланов назвав великим викликом для економіки те, що практично весь малий і середній бізнес так чи інакше пов'язаний з ФОПами і юридичними особами на спрощеній системі оподаткування.

Нагадаємо також, що в команді Зеленського хочуть списати з ФОПів 7 мільярдів боргу за єдиний соціальний внесок, але у реальності цього боргу не існує - загальний податковий борг ФОП становить лише 2 мільярди гривень.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: