"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Гройсман пропонує передати "Магістральні газопроводи" під управління "Нафтогазу"

Середа, 15 травня 2019, 13:37

Кабінет міністрів пропонує передати корпоративні права ПАТ "Магістральні газопроводи України" в управління НАК "Нафтогаз України" до 1 січня 2020 року.

Про це йдеться у проекті постанови Кабінету міністрів, яка є у розпорядженні Економічної правди.

"Внести на розгляд Кабінету міністрів проект акту щодо передачі пакету акцій держави у розмірі 100% статутного капіталу ПАТ "Магістральні газопроводи України" у тимчасове управління АТ "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" до 1 січня 2020 року", - зазначається у документі.

Згідно із протоколом від 24 січня поточного року, прем'єр-міністр Володимир Гройсман провів нараду за участю, зокрема, міністра енергетики Ігоря Насалика, голови МЕРТ Степана Кубіва та інших, щодо оптимального подальшого способу відокремлення діяльності з транспортування  та зберігання природного газу.

Реклама:

Документ містить наступні пункти:

По-перше, відокремлення має здійснюватися відповідно до моделі відокремлення, затвердженої постановою Кабміну №496 від 1 липня 2016 року.

По-друге, корпоративні права МГУ на період до 1 січня 2020 року передаються  в управління "Нафтогазу", що не потребує внесення змін до закону.

По-третє, члени Наглядової ради "МГУ" також призначаються членами Наглядової ради "Укртрансгазу".

Як зазначається у постанові Кабміну "Про внесення змін до постанови Кабінету міністрів № 496 від 1 липня 2016 року", уряд постановляє "Нафтогазу" затвердити в 10-денний строк із дня опублікування постанови та подати до Кабінету міністрів деталізований план заходів щодо реалізації завдань, визначених планом реструктуризації "Нафтогазу" з метою відокремлення діяльності з транспортування та зберігання природного газу.

Зі свого боку Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг висловила готовність прийняти до розгляду запит на сертифікацію та отримання ліцензії від нового оператора газотранспортної системи.

Водночас НКРЕКП звертає увагу на необхідність прийняття рішення щодо сертифікації незалежного оператора газотранспортної системи до кінця 2019 року. Для цього:

упродовж 4-х місяців з дня отримання запиту на сертифіацію регулятор має прийняти рішення про сертифікацію чи відмову у сертифікації;

протягом двох місяців Секретаріат Енергетичного Співтовариства має розглянути попереднє рішення регулятора;

протягом двох місяців із дня отримання висновків Секретаріату регулятор приймає остаточне рішення про сертифікацію.

Також в НКРЕКП зазначили, що відповідно до чинного законодавства запит на сертифікацію має подати виключено "МГУ".

Для прийняття позитивного рішення щодо цього запиту, Кабмін має прийняти попередньо такі рішення:

Газотранспортна система має бути передана на баланс ПАТ "МГУ"  та відповідно до рішення уряду тимчасово передана у користування "Укртрансгазу" до 1 січня 202 року.

Станом на 1 січня 2020 року газотранспортна система та всі ресурси, що забезпечують її незалежність від інших видів діяльності вертикально інтегрованої організації, мають бути повернені "МГУ".

"МГУ" до 1 січня 2020 року має вийти з вертикально інтегрованої організації, що здійснює функції транспортування, розподілу, зберігання та постачання газу.

Нагадаємо, що в грудні 2018 року уряд прийняв рішення передати ПАТ "Магістральні газопроводи України" у тимчасове управління НАК "Нафтогаз України". Після цього Володимир Гройсман планував вивести МГУ із підпорядкування "Нафтогазу".

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!