"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Зеленського розповіли, як можна виплатити компенсацію за Приватбанк: "Коломойський ще залишиться винен"

Середа, 15 травня 2019, 11:40
Вікторія Страхова
Вікторія Страхова

Експертка з банківської діяльності команди Володимира Зеленського Вікторія Страхова розповіла про варіант із взаємозаліком "націоналізованих грошей" екс-власників Приватбанку та непогашених кредитів, виданих їхнім же компаніям.

Про це вона розповіла у програмі "Он воно як" Аліси Юрченко і Дениса Бігуса.

За таким взаємозаліком Коломойський "ще може залишитись винним банку", зауважила Страхова.

Вона припускає, що розмір бажаної компенсації у 2 млрд доларів, озвучений Коломойським, міг бути сформований як сума двох показників - капіталу банку на час націоналізації та зобов’язань банку перед пов’язаними особами на 29,4 млрд гривен (близько 1,1 млрд доларів), примусово конвертованих за процедурою bail-in.

Реклама:

"На мою думку, це капітал банку, який там був, це 21 мільярд гривень. За поточним курсом - це трошки менше одного мільярда доларів. І друге питання - це той bail-in, який відбувся, кошти вкладників, які було списано. 29 мільярдів фактично було списано. Це певна частина ще з того може бути", - зазначила Страхова.

При цьому Страхова пригадала, що під час націоналізації Ігор Коломойський визнавав кредити пов’язаним з ним компаніям на близько 60 млрд грн.

"Наскільки я розумію, він десь погоджувався до 60 мільярдів," - зазначила учасниця переговорів із націоналізації.

Таким чином, внаслідок "взаємозаліку", за логікою підрахунків Страхової, компанії Коломойського можуть залишитися винними "Привату" близько 10 млрд грн.

"Ми тільки говоримо: "Він просить 2 мільярди [доларів]", але ми щось забуваємо, що все ж таки кредити певні компаніям своїм він давав, і вони не всі погашаються. Щось обслуговується, але більшою частиною не обслуговується. Чому б не зробити взаємозалік? Якщо йому винні - зарахуйте", - пропонує Страхова.

Цей сценарій, зазначила Страхова, — наразі лише її власна точка зору.

Вікторія Страхова представляла урядову сторону під час націоналізації Приватбанку (була проектним менеджером реформ фінансового сектору).

Після націоналізації працювала корпоративним секретарем вже державного Приватбанку (до 2017 року).

У 2019 році опинилася в експертній команді Володимира Зеленського.

Зазначає, що не спілкувалася з Ігорем Коломойським з 2016 року.

Нагадуємо:

Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського до Національного банку і Кабінету Міністрів щодо націоналізації Приватбанку.

Раніше Коломойський заявив, що йому не потрібен сам Приватбанк. Але потрібні гроші - 2 млрд доларів комппенсаціі за капітал, який там знаходився під час націоналізації.

Президент України Петро Порошенко заявив, що можливе повернення націоналізованого банку екс-власнику "викличе глибоку кризу у співпраці з МВФ".

У грудні 2016 року уряд України за пропозицією Нацбанку й акціонерів "Приватбанку", найбільшими з яких на той час були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію "Приватбанку".

Банк перейшов у державну власність, на його докапіталізацію загалом держава витратила понад 155 мільярдів гривень.

У вересні 2018 року Окружний адміністративний суд Києва підтвердив правомірність прийнятого Нацбанком рішення про віднесення "Приватбанку" до категорії неплатоспроможних, відхиливши позов клієнта банку.

Рекомендуємо почитати: Ігор Коломойський: Мені не потрібен "Приват", але нехай повернуть 2 мільярди доларів

Фокус на Приватбанк. Чи поверне Зеленський Коломойському банк після виборів

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: