Із 1 травня в кожній області України діятиме свій тариф на доставку газу

Вівторок, 14 травня 2019, 14:53

Після запровадження НКРЕКП нових тарифів для АТ "Укртрансгаз", із 1 травня у кожному регіоні країни діятиме своя ціна на газ для побутових споживачів .

Про це повідомляє прес-служба ГС "Асоціації газового ринку України" ("АГРУ").

Нагадаємо, що до цього нововведення  вартість газу була єдина для споживачів у всіх регіонах.

"Тому що для всіх областей діяв однаковий загальний тариф на доставку газу, який складався з тарифу на транспортування для "Укртрансгазу" і тарифу на розподіл для операторів ГРМ", - пояснили в "АГРУ".

Реклама:

Зміна вартості газу залежно від регіону зумовлена рішенням НКРЕКП запровадити для дочірньої компанії  "Нафтогаз України" – АТ "Укртрансгаз" - тарифу на транспортування газу, виходячи із замовленої потужності.

"Він передбачає, що споживачі газу (зокрема й побутові) сплачуватимуть за послуги транспортування газу газотранспортною системою фіксовану ставку (абонплату), у розмірі 157,19 грн. за тис куб. м. (без ПДВ). Ця ставка є складовою кінцевої вартості газу для населення і діє для всіх областей України", - пояснили в Асоціації.

Зазначається, що "Укртрансгаз" вже надіслав постачальникам газу для населення нові угоди на транспортування газу.

Детально про кінцеву вартість природного газу для потреб побутових споживачів у розрізі територій ліцензованої діяльності з розподілу газу та деталізацією кожного компонента вартості газу, можна ознайомитися за посиланнями:

Вартість природного газу у травні 2019 р.

 

Вартість природного газу у червні 2019 р.

 

Нагадаємо, 14 травня "Нафтогаз України" розіслала контрагентам додаткові угоди, які містять нову ціну газу при постачанні на умовах покладання спеціальних обов'язків. Нова ціна майже на 4% нижча ніж та, що діяла в квітні.

Так, ціна становить 5 990 грн за тис. куб. м без урахування ПДВ і вартості доставки. Нова ціна на 245 грн за тис. куб. м або майже на 4% нижче ніж та, що діяла у квітні.

При цьому, за інформацією наявною у розпорядженні Асоціації, кінцева вартість газу мала б становити 8 247,00 грн. за 1 000 м3.

Нагадуємо:

НАК "Нафтогаз України" спільно з представниками уряду розробила новий механізм визначення регульованої ціни, який дозволяє не тільки уникнути підвищення вартості газу для населення та теплової генерації з 1 травня 2019 року, але й зменшити її до рівня 8247 гривень за тисячу кубометрів.

23 квітня прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що зниження "Нафтогазом України" ціни на газ на 300 гривень за тисячу кубів з травня є гарним початком для подальших знижень.

У травні Кабінет міністрів усунув правові колізії між нормами двох постанов (№867 від 2018 року та №293 від березня 2019 року) щодо формування ціни на газ для населення і теплокомуненерго.

Рішення забезпечило можливість НАК "Нафтогаз України" знизити у травні вартість ресурсу для споживачів, що одержують газ за спеціальними зобов'язаннями, на 3,5%.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: