"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кабмін усунув колізію у нормах формування ціни на газ

Середа, 8 травня 2019, 13:19
 

Кабінет Міністрів України усунув правові колізії між нормами двох постанов (№867 від 2018 року та №293 від березня 2019 року) щодо формування ціни на газ для населення і теплокомуненерго.

Відповідне рішення було ухвалено на засіданні уряду 8 травня, передає "Інтерфакс-Україна".

Рішення забезпечить можливість НАК "Нафтогаз України" знизити у травні вартість ресурсу для споживачів, що одержують газ за спеціальними зобов'язаннями (ПСО), на 3,5%.

Згідно з документом, у рамках виконання положення про ПСО ціна на газ для населення і ТКЕ визначається як середня арифметична ціна продажу газу НАК для промислових споживачів (на умовах передоплати і в разі купівлі ресурсу об'ємом понад 50 тис. куб. м), що діє в місяці, який передує місяцю постачання.

Отже, з урахуванням ціни газу для промспоживачів у квітні (7,188 грн/куб. м, з ПДВ), а також з урахуванням надбавок за транспортування і розподіл кінцева вартість ресурсу в травні для населення становитиме 8,247 тис. грн за 1 тис. куб. м, що на 3,5% менше за ціну, що діє з осені минулого року (8,550 тис. грн за 1 тис. куб. м).

Водночас з урахуванням того, що "Нафтогаз" запропонував промисловим споживачам газ на травень по 7 тис. 558,8 грн за 1 тис. куб. м (з ПДВ), кінцева ціна для населення в червні може зрости до 8,626 тис. грн. Водночас ця вартість на 0,9% перевищуватиме ціну газу за ПСО, що діє до 1 травня (згідно з постановою №867, з 1 травня граничний рівень ціни за ПСО дорівнює 9,717 тис. грн за 1 тис. куб. м) і на 4,6% травневої вартості для населення.

У разі якщо ринкова вартість газу зросте вище за граничний рівень цін для населення, встановлений постановою №867, то газ реалізовуватиметься за ціною 9,717 тис. грн за 1 тис. куб. м.

Реклама:

Нагадуємо:

НАК "Нафтогаз України" спільно з представниками уряду розробила новий механізм визначення регульованої ціни, який дозволяє не тільки уникнути підвищення вартості газу для населення та теплової генерації з 1 травня 2019 року, але й зменшити її до рівня 8247 гривень за тисячу кубометрів.

Читайте також: Газ дешевшає: чи можливо знизити тарифи

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: