"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ДБР взялося за справу про підприємство, яке "вимило 200 мільйонів оборонного бюджету"

Понеділок, 13 травня 2019, 15:22
 

Державне бюро розслідувань за процесуального керівництва Генеральної прокуратури України здійснює досудове розслідування за фактом розтрати службовими особами державного підприємства "Спецтехноекспорт" державних коштів в сумі 198 мільйонів гривень, які були сплачені на рахунки фіктивних підприємств.

Про це йдеться у відповіді ДБР на запит проекту "Марлін" щодо перебігу розслідування стосовно "Спецтехноекспорту".

У жовтні 2017 року слідчі Державної фіскальної служби розпочали розслідувати, як службовці ДП "Спецтехноекспорт" з концерну "Укроборонпром" в кінці 2016 року, зловживаючи службовим становищем, перерахували ТОВ "Картер груп" 198 мільйонів гривень.

Дані кошти були сплачені згідно з договором постачання військових товарів за кордон.

Реклама:

Пізніше ТОВ "Картер груп" змінило назву на ТОВ "Пром інфо".

У 2018 році справу почало розслідувати СБУ. А відтепер ДБР.  

 

Розслідування проводиться за ч.5 ст. 191 ККУ (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Максимальне покарання за даною статтею – позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з конфіскацією майна.  

За версією слідства, ТОВ "Картер груп" було створено з метою прикриття незаконної діяльності підприємств реального сектору економіки.

Як доказ наводяться свідчення нібито власників та працівників приватного підприємства, які заперечили свою причетність до господарської діяльності "Картер груп".

Натомість представник ДП "Спецтехноекспорт" наполягає, що над реалізацією згаданого договору здійснювала нагляд Держслужба експортного контролю, і що ті 198 мільйонів гривень були сплачені іноземним замовником з Індії, тому "розтрата державних коштів в даному випадку є неможлива".

У "Спецтехноекспорті" заявили, що у листопаді 2017 року подали до СБУ зустрічну скаргу на ДФС, через що було порушене кримінальне провадження за ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

На початку цього року НАБУ отримало дозвіл на вилучення секретних контрактів укладених "Спецтехноекспортом" протягом 2009-2018 років з Урядом Індії. Зокрема мова йде і про документи, в яких фігурує ТОВ "Картер Груп".

Ще в листопаді 2017 року генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що "Спецтехноекспорт" "вимило 200 мільйонів оборонного бюджету".

Нагадаємо: 

"Спецтехноекспорт" фігурує також у справі про розтрату 2,225 млн дол (55,5 млн грн).

4 березня за підозрою у розтраті цих грошей затримали 5 осіб. Йдеться про колишнього директора "Спецтехноекспорту" Павла Барбула, його заступника, а тепер керівника ДП Владислава Бельбаса, ще одного заступника Барбула, директора департаменту та завідувача сектору держпідприємства.

Нібито Барбул організував розтрату коштів підприємства "Завод 410 Цивільної авіації" та виведення їх за кордон на користь іноземної юридичної особи.

Посадовцям інкримінують вчинення службового підроблення та умисної, з використанням службового становища, за попередньою змовою, розтрати майна, чим спричинено тяжкі наслідки інтересам держави – ч.ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч.ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 ККУ.

4 березня детективи НАБУ провели обшуки в офісі "Спецтехноекспорту".

А 7 березня керівника й 4 екс-чиновників "Спецтехноекспорту" арештували.

Аудит всього концерну "Укроборонпром" продемонстрував, що майже половина підприємств – неефективні.

У НАБУ повідомили, щорозслідують 22 кримінальних провадження щодо можливих зловживань службовцями підприємств, які входять до ДК "Укроборонпром".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: