Голова АМКУ заблокував справу про оренду в "Борисполі", у якій фігурує друг нардепа

Понеділок, 13 травня 2019, 11:26
 

Голова Антимонопольного комітету Юрій Терентьєв з листопада 2018 року не дає ходу справі щодо конкурсів на оренду майна в аеропорту "Бориспіль", порушеній за ознаками порушення законодавства про захист економічної конкуренції в діях Міністерства інфраструктури України.

Про це повідомила у Facebook державна уповноважена АМКУ Агія Загребельська, пишуть "Наші гроші".

Держуповноважена підготувала та підписала у профільному департаменті АМКУ подання про початок розгляду справи стосовно Мінінфраструктури. Однак "зі сплином більш ніж півроку відсутня будь-яка інформація щодо визначення Головою державного уповноваженого або профільного структурного підрозділу, що виключає можливість здійснення розслідування та вжиття інших заходів по зазначеному питанню", вказала Загребельська.

Справу щодо Мінінфра необхідно порушити через невиконання міністерством обов’язкових до розгляду рекомендацій, які АМКУ надав йому ще у жовтні 2016 року.

Реклама:

Рекомендації стосувались того, що Мінінфраструктури було ініціатором дискримінаційних додаткових умов щодо договорів оренди площ у "Борисполі", виставлених на аукціон Фондом держмайна як технічним виконавцем конкурсної процедури.

У тому числі Мінінфра як уповноважений орган на управління майном "Борисполя" виставив низку вимог до учасників конкурсів 2014-2015 років на оренду приміщень під заклади харчування та магазини дьюті-фрі. У тому числі вимагалось аби учасники мали досвід в одному з міжнародних аеропортів України протягом не менше трьох років загальною площею не менше 500 м2 та мали б чистий дохід від реалізації послуг не менше 10 млн грн, підтверджений фінзвітністю за два роки.

Наприклад, до одного з приміщень пасажирського терміналу "D" виявили цікавість ТОВ "БФ груп", а також ФОП Кузенкова П.І., ТОВ "Лагуна-А", ФОП Давиденко О.О. Але саме через наявність вищевказаних вимог від Мінінфра до конкурсу було допущено лише "БФ груп".

Загалом на подібних конкурсах з додатковими вимогами у "Борисполі" було роздано 2500 квадратних метрів. Як повідомляли "Схеми", до одного з конкурсів на оренду площі під магазини дьюті-фрі не допустили світового оператора "Dufry" (Швейцарія) саме через вищевказану вимогу про наявність трирічного досвіду роботи в українських аеропортах.

За даними ЗМІ, переможці конкурсів з додатковими вимогами від Мінінфра отримували нерухомість по дуже низьким орендним ставкам – від 2372 грн. за метр. Тоді як WOG уклав контракт на площу в "Борисполі" на 9530 грн за метр. А аеропорт "Львів" здає аналогічну територію за 10 тис. грн.

Бенефіціаром ТОВ "БФ груп" є Артур Гранц, який є давнім другом нардепа Андрія Іванчука ("Народний фронт"). Директор фірми "БФ груп" Юрій Грищенко два скликання поспіль був депутатським помічником Іванчука.

Андрій Іванчук очолює парламентський комітет економічної політики і у цій якості курує діяльність Антимонопольного комітету. За даними "Наших грошей", Іванчука і голову АМКУ Терентьєва також пов’язують товариські стосунки.

Очільником Міністерства інфраструктури, яке й затверджувало конкурсні умови для "Борисполя", на той момент був однопартієць і давній друг Яценюка Максим Бурбак, нині – голова фракції "Народного фронту" у парламенті.

Нагадаємо:

23 травня в Міжнародному аеропорту "Бориспіль" відбудеться запуск першої черги багаторівневого паркінгу на 1000 паркомісць.

Урядова концепція розвитку аеропорту "Бориспіль" до 2045 року передбачає інвестиції в обсязі 3,4 мільярда євро і збільшення пасажиропотоку до 54 мільйонів пасажирів на рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: