Білорусь планує до кінця року почати альтернативний РФ імпорт нафти

Вівторок, 23 квітня 2019, 15:21

Білоруська нафтова компанія розраховує до кінця 2019 року організувати альтернативний Росії імпорт нафти через порти Балтії або України.

Про це заявив заступник гендиректора БНК Сергій Гриб журналістам в Мінську у вівторок, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми розраховуємо в цьому році почати поставки (через морські порти - ред.)", - сказав Гриб.

"Так, вони (порти - ред.) Дуже зацікавлені, якщо ми додатковий потік нафти пустимо через порти або України, або Балтії. Додатковий для них відповідно заробіток", - додав він.

Реклама:

Коментуючи можливі напрямки імпорту, Гриб зазначив, що "все буде залежати від умов, які дадуть нам суміжні країни з перевалювання і транспортування".

"Або балтійські порти, або Одеса, або комбінація. Мозирський НПЗ знаходиться ближче до України, тобто цілком можливо, якщо на Мозирський НПЗ (імпорт - ред.) Буде, відповідно, через Україну. "Нафтан" ближче до прибалтійських портів, відповідно, логічно розглядати порти Балтійського моря", - сказав він.

Гриб також повідомив, що в разі імпорту нафти морським шляхом через порт Одеси для подальшого транспортування може бути задіяний нафтопровід Одеса-Броди.

"Якщо через Україну, в порт Одеси буде поставка, то буде використовуватися нафтопровід Одеса-Броди (для транспорту до Мозирського НПЗ - ред.)", - сказав він.

За словами заступника гендиректора БНК, постачальник нафти поки не визначений, "все буде залежати від ціни". В якості можливих варіантів він назвав постачання з Азербайджану, Саудівської Аравії, Нігерії.

Гриб зазначив, що білоруські НПЗ можуть переробляти 18 сортів нафти.

"Можуть бути поставки з Азербайджану. З Ірану - швидше за все, немає, там санкції. Можемо переробляти нафту з Саудівської Аравії, нігерійську нафту теж можуть переробляти", - уточнив він.

Нагадаємо, Білорусь вимушено призупинила експорт світлих нафтопродуктів в Україну, Польщу і країни Балтії через надходження неякісної російської нафти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: