"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Прокуратура Австрії вважає, що треба перевірити мотивацію США щодо видачі Фірташа

Четвер, 28 лютого 2019, 12:50
 

Генеральна прокуратура при Верховному суді Австрії вважає, що Вищий земельний суд Відня поспішно визнав екстрадицію олігарха Дмитра Фірташа до США допустимою.

Про це повідомляє австрійське видання Die Presse.

Як відомо, у Сполучених Штатах українського олігарха Фірташа звинувачують у виплаті хабарів банкам США за проект з видобутку титану в Індії. Фірташ це заперечує. У зв’язку з запитом США на екстрадицію він змушений перебувати у Відні з березня 2014 року. Після короткочасного утримання під вартою Фірташ вийшов під заставу у 125 мільйонів євро.

У 2017 році Вищий земельний суд Відня вирішив, що екстрадиція Фірташа до США є допустимою. Однак останнє слово у цій справі – за міністром юстиції Австрії, який поки що рішення не ухвалив. Відень не видасть Фірташа Вашингтону, якщо США прагнутимуть цього з політичних мотивів.

Реклама:

На думку Генеральної прокуратури, Вищий земельний суд Відня повинен розглянути питання політичної мотивації вимог США, хоча висунуті обвинувачення і містять суто кримінальний характер.

Також, на думку прокуратури, суд повинен бути конкретнішим щодо конкретних фактів у справі.

У своєму рішенні Вищий земельний суд виходив із "давніх демократичних і конституційних традицій Сполучених Штатів".

Верховний суд Австрії може взяти до уваги думку прокуратури та повторно звернутися до Вищого земельного суду Відня для перегляду рішення.

Нагадаємо:

Фірташа затримали в Австрії в березні 2014 року на запит американських слідчих, але випустили під заставу у 125 мільйонів євро.

США звинувачує Фірташа у дачі хабара розміром 18,5 мільйонів доларів за ліцензію на розробку титанових родовищ у Індії поза конкурсом. Олігарху загрожує до 50 років тюрми і конфіскація всіх активів.

Сполучені Штати направили до Австрії запит на екстрадицію Фірташа, але 30 квітня 2015 року Земельний суд Відня у кримінальних справах відмовив Мінюсту США і не віддав олігарха.

Пізніше Фірташ направив до Конституційного суду Австрії подання з вимогою визнати неконституційною угоду про екстрадицію між Австрією і Сполученими Штатами, але суд відмовив у розгляді скарги.

Таким чином у суді можуть оскаржити рішення про заборону екстрадиції Фірташа до США.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: