"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фірташ за допомогою "російських друзів" і хабарів домовився з Індією про видобуток титану - ЗМІ

Понеділок, 20 квітня 2015, 12:48

Український олігарх Дмитро Фірташ за допомогою "російських друзів" і хабарів домовився з владою Індії про видобуток титану і пропонував його американським компаніям.

Про це йдеться в матеріалах американської справи проти Фірташа, пише DW.

США зацікавились "індійськими" справами українського олігарха після того, як стало відомо, що його представник намагався продавати титан компаніям із Чикаго, ймовірно йдеться про найбільшого споживача цього металу - авіабудівну компанію Boeing.

Саму ж угоду щодо видобутку титану в індійському штаті Андра Прадеш у 2005 році Фірташу допомогли залагодити російські друзі.

Реклама:

Справою займався Джуґендра Сінґх Раґава, який вчився у Москві і через свою компанію Stork представляв в Індії і провідних російських виробників титану.

Раґава вивів компаньйона Фірташа по скандальних EuralTransGas і "РосУкрЕнерго" Андраша Кноппа на представників індійського штату.

"Представляючи інтереси Фірташа, як випливає з матеріалів кримінальної справи, Кнопп з 2005 року домовлявся з індійськими посадовцями про ліцензії на видобуток титану у штаті Андра Прадеш, пропонуючи їм хабарі", - пише DW.

Тепер Кнопп і Фірташ - головні фігуранти кримінальної справи у США.

Офіційно інвестором виступала зареєстрована у Швейцарії компанія Bothli Trade, яка раніше діяла у газовому бізнесі Фірташа.

Згідно з угодою з індійською держкомпанією, Bothli Trade отримала право видобувати титанові руди на площі у понад вісім тисяч гектарів, а зобов'язалася вкласти у розробку всього 20 мільйонів доларів: Фірташ мав побудувати гірничо-збагачувальний комбінат.

При цьому щорічний дохід з продажу титанових руд, як зазначено у матеріалах справи, прогнозувався на рівні півмільярда доларів.

Компанія Фірташа отримала 74% спільного зі штатом Андра Прадеш підприємства, а натомість зобов'язалась вкладати 0,5% прибутків в соціальні проекти.

Дозвіл на розробку родовищ було видано без тендеру.

Американські слідчі твердять, що Фірташ отримав дозвіл після підкупу прем'єр-міністра штату Раджасекхари Редді через його довірену особу Рамачандру Рао, який зараз є депутатом верхньої палати парламенту Індії та проходить у справі одним із обвинувачених.

Але індійські суди заблокували його видачу Сполученим Штатам.

Як відомо, 30 квітня у Відні має відбутись судове засідання у справі про можливу екстрадицію Фірташа до США.

Українського олігарха затримали в Австрії в березні 2014 року на запит американських слідчих, але випустили під заставу у 125 мільйонів євро.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: