СБУ викрила багатомільйонну схему розкрадань у "Запоріжгазі" Фірташа

Четвер, 31 січня 2019, 11:02
 

Співробітники Служби безпеки України викрили протиправний механізм, через який керівництво ПАТ "Запоріжгаз" завдало державі багатомільйонні збитки.

Це відбулося в межах комплексу заходів  із захисту критичної інфраструктури у нафтогазовій сфері, інформує СБУ.

Оперативники встановили, що менеджмент "Запоріжгазу", "штучно списував спожитий природній газ як виробничо-технологічні витрати та ненормовані втрати під виглядом фейкових технічних аварій".

За висновками профільних експертів лише за один квартал вартість завищеного обсягу втраченого природного газу внаслідок нібито аварій становить понад 26 мільйонів гривень.

Реклама:

Співробітники СБУ задокументували, що протиправні дії посадовців призвели до необхідності покриття штучно створених збитків за рахунок державного бюджету та звичайних споживачів.

"Під час санкціонованих слідчих дій в офісних приміщеннях товариства правоохоронці вилучили, зокрема, підроблені акти технічних аварій, звіти з внесеними неправдивими даними, що підтверджують проведення оборудки", – заявляє СБУ.

У межах відкритого кримінального провадження голові правління ПАТ "Запоріжгаз" оголошено про підозру за ч. 2 ст. 364-1 та ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України і відсторонено від посади.

Триває досудове слідство.

Раніше Жовтневий райсуд Запоріжжя відсторонив голову правління "Запоріжгазу" Олега Мизика від посади терміном на два місяці. Перед цим у Мизика забрали закордонний паспорт і заборонили спілкуватися з деякими підлеглими через підозру у розкраданні газу.

"Запоріжгаз" контролюється структурами Дмитра Фірташа, водночас 25% акцій товариства належить НАК "Нафтогаз України".

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!