Оборонне підприємство працювало з "Кузнею" Порошенка собі "в мінус"

Четвер, 3 січня 2019, 11:30
 

Державне підприємство "Науково-дослідний інститут "Квант" місяцями чекало на оплату від ПАТ "Кузня на Рибальському" за вироблену техніку до бойових кораблів, чим погіршувало власне фінансове становище.

Про це йдеться у звіті Державної аудиторської служби за 2015-2017 роки, повідомляє проект "Марлін".

Протягом 2015-2017 років Науково-дослідний інститут "Квант" уклав шість договорів на виконання державного оборонного замовлення з "Кузня на Рибальському"  на загальну суму 46,024 мільйона гривень.

Зокрема "Кузня" закупила два комплекти оптико-електронної системи спостереження та розвідки, апаратуру виявлення лазерного випромінювання та комплекс керування бойовим модулем для флоту.  

Реклама:

При виконанні угод аудитори зафіксували порушення термінів формування кінцевої ціни та переходу права власності на продукцію, що негативно позначилося на кредиторській заборгованості "Кванту".

Так, в 2015 році "Квант" для забезпечення замовлення "Кузні" витратив 20,83 млн гривень власних коштів. Товар поставив в грудні 2015 року. Однак, від "Кузні" отримав 7,99 млн гривень. Інші 12 мільйонів були виплачені протягом 2016 року.

Проблема криється в тому, що умовами договорів між НДІ "Квант" та "Кузня на Рибальському" не були визначені терміни розгляду та підписання "Кузнею" акта приймання-передачі товарів, робіт і послуг, що дало можливість довго не підписувати ці акти.

"Отже, за умови, якщо б договорами було визначено момент права переходу власності на передану продукцію з одночасним виникненням зобов’язань за остаточними розрахунками та їх виконанням з боку замовника, то ДП "НДІ "Квант" мав би можливість отримати у 2015 році, окрім авансових платежів, кошти на загальну суму 10,77 млн грн та забезпечити оплату витрат, здійснених у 2015 році на виробництво продукції, тим самим не допустити збільшення кредиторської заборгованості і, відповідно, покращити фінансовий стан та сформувати інформацію про доходи та витрати", -  такого висновку дійшли аудитори.

Наразі НДІ "Квант" має проблеми зі сплатою податків. За даними аналітичного порталу YouControl податковий борг державного підприємства на 1 грудня 2018 року сягнув 4,2 млн грн.

Нагадаємо, 1 жовтня завод "Кузня на Рибальському" отримав 22,9 млн гривень передплати за ремонт двигунів військового корабля. А згодом Тігіпко заплатив Порошенкові та Кононенкові за "Кузню" до 300 мільйонів доларів.  

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: