Кредит "Нафтогазу" для анбандлінга ставить під загрозу сам анбандлінг

Середа, 31 жовтня 2018, 10:00

Секретаріат Європейського енергетичного співтовариства вважає, що кредит в розмірі 1 мільярд доларів може стати "отруєною пігулкою" і для "Нафтогазу", і для уряду.

Про це глава Секретаріату Європейського енергетичного співтовариства Янез Копач написав в листі до міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика, в якому попередив про негативні наслідки укладання кредитного договору з компанією Condor Finance PLC для НАК "Нафтогаз України", передає ZN.ua.

Лист Копача був реакцією на прохання "Нафтогазу" про залучення кредиту в 1 млрд доларів для проведення анбандлінга.

За даними видання, "Нафтогаз" відправив проект кредитної угоди в Міненерго 12 жовтня.

Реклама:

Як розповів Копач, він фактично попросив міністра енергетики, а потім і прем'єра Гройсмана оцінити наслідки можливого кредитного договору і прийняти рішення щодо погодження отримання кредиту НАКом з урахуванням того, чи не будуть являтися умови кредитної угоди за участю Condor Finance PLC перешкодою для анбандлінга на найближчі п'ять років.

"Якщо співвідношення доходу в результаті отримання кредиту до запозиченого капіталу буде проблемою для анбандлінга НАК "Нафтогаз України" в найближчі п'ять років, як я зміг зрозуміти, ознайомившись з частиною документа, то даний кредит є "отруєною пігулкою", - зазначив він.

Копач також рекомендував запобігти будь-яким наслідкам від вищевказаної фінансової угоди для процесу анбандлінга, зокрема обмеження на продаж активів. Оскільки в подальшому, при реалізації найгіршого сценарію розвитку подій, це може зробити процес анбандлінга неможливим.

Проте, не дивлячись на застереження глави Секретаріату Європейського енергетичного співтовариства, 26 жовтня міністр Насалик погодив отримання даного кредиту НАКом. При цьому він направив свої рекомендації щодо кредитного договору.

Копач також звернувся до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана і тим самим довів до відома уряду України свої сумніви. Однак, незважаючи на попередження Міненерго і енергоспівтовариства, уряд не заперечує проти того, щоб НАК залучив кредит в 1 мільярд доларів.

Нагадаємо, Кабінет міністрів погодив залучення "Нафтогазом України" зовнішнього кредиту на суму до 1 мільярда доларів за рахунок випуску і розміщення облігацій терміном до 5 років.

Раніше Європейська комісія, Світовий банк та Енергетичне співтовариство висловили занепокоєння затримками у розділенні "Нафтогазу" та відхиленням від виконання зобов’язань.

Після чого "Нафтогаз" затвердив план виділення оператора ГТС.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!